• Варна
  18°
  тъмни облаци
  Влажност: 27%
  Вятър: 6m/s NW
  Нови мерки за сигурност гарантират бърза проверка на подозрителни лица в ЕС
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: ПП ГЕРБ
  Снимка: ПП ГЕРБ

  Всеки полицай или граничар вече ще може лесно да провери дали за дадено лице има сигнал в някоя от системите за сигурност на ЕС. С новите правила за взаимосвързаност, които въвеждаме, ще се гарантира бърз обмен на различните европейски бази данни – визовата, шенгенската система, системата Вход/Изход и др. Така евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев коментира по време на дебатите в пленарната зала на ЕП затегнатите мерки във връзка с подозрителни лица в ЕС.

  Българският евродепутат приветства възможността компетентните власти в ЕС да проверяват заподозрени лица чрез биографични и биометрични данни в базите с информация на ЕС, за да засекат евентуални различни самоличности на един и същи човек. „По този начин бързо ще се установява дали дадено лице представлява заплаха”, отбеляза Радев. По думите му терористичните атаки в последните години са демонстрирали огромна пробойна в европейската сигурност. „Липсата на механизми за пълноценен обмен на информацията, с която разполагат правоохранителните органи на отделните държави, доведе до фрагментиран подход спрямо сигурността”, констатира евродепутатът.

  В същото време той подчерта значението на защитата на личните данни, за да не се накърняват правата на невинните хора. Емил Радев изтъкна, че по силата на новите правила единствено служители с правомощия за достъп до системите за сигурност ще могат да извършват конкретни задълбочени проверки на данните.
  В заключение българският евродепутат призова държавите-членки да подават сигнали и качествена информация в базите данни, за да бъде постигнат ефективен обмен на информация. „Това е ключът и към по-ефективната борба срещу тероризма и нелегалната миграция”, убеден е Емил Радев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg