• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Чело квартет “Растрели” открива Европейския музикален фестивал
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  image description
  image description

  Броени дни остават до началото на Пролетния фестивал на Варна – Европейския музикален фестивал. 16-то издание на уважавания форум ще бъде тържествено открито на 12 април с концерт на един от най-популярните струнни квартети на Европа – Rastrelli Cello Quartet. Фестивалът се организира от агенция Елит Проджект мениджмънт с финансовата подкрепа на фонд „Култура” на Община Варна.

  Добилият бързо световна слава квартет „Растрели” е създаден през 2002 г. в Щутгарт от живеещи в Германия руски музиканти, повечето от които са родени в Санкт Петербург. Квартетът е изнесъл повече от 1000 концерта на пет континента, има 10 изключително успешни турнета в САЩ. Rastrelli Cello Quartet има издадени 6 компактдиска, видеоклипове, предавания на живо в повече от 45 радиостанции в различни страни. Запомнящи са партньорствата им с големи музиканти като Гидон Кремер, King’s Singers, Гьора Фейдман, Давид Герингас, Жил Апап, Casal Quartet. Записите на блестящите виолончелисти многократно са били удостоявани с 4 и 5 звезди от критиците в музикалните списания в Русия, Германия и САЩ.

  С тези забележителни постижения идеологът и мотор на „Растрели” Кира Кравцов за първи път в историята на световната музика доказва, че виолончелов квартет, изпълняващ академична музика, може да спечели сърцата на широката публика. Той преобръща отношението към вилончеловите ансамбли – дотогава те бяха приемани по-скоро като експерименти, а с „Растрели” се изкачиха на тотално ново ниво, показвайки, че виолончелото може да свири всеки стил, от Бах до поп музиката на нашето време.

  Музикалната критика пише за „Растрели”, че могат да звучат и като цял симфоничен оркестър, и като джаз формация или танго група. „Първата цигулка” – премиер челистът Кирил Кравцов признава, че всяка добра музика е изкушение за четиримата и стилистични бариери пред тях няма, важното е да събудят въображението на слушателите, да ги накарат „да чуят” в струните звука на саксофон, на бандонеон или роял. А за единния облик на всички интерпретации на квартета огромна е заслугата на Сергей Драбкин, който прави голяма част от аранжиментите.

  „Растрели” ще пристигнат във Варна от Германия, където основно живеят, и ще представят най-аплодираната си нова програма „От Брамс до Бийтълс”. Билетите за концерта на „Растрели” на 12 април са в продажба на касата на Фестивалния комплекс на цени са от 20 до 60 лв. В момента е в ход промоция, която важи само за продажби от Касата на ФКЦ – Купи 2 билета, втория на половин цена.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg