• Варна
  17°
  тъмни облаци
  Влажност: 47%
  Вятър: 5m/s ESE
  80% от децата, кандидатствали пред Фонда за лечение в чужбина, са лекувани в България
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: czpz.org
  Снимка: czpz.org

  80 на сто от децата, кандидатствали пред Фонда за лечение в чужбина миналата година, са лекувани в България, съобщи представителят на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК Пламен Таушанов. По думите му вече закритият Фонд за лечение в чужбина е работил непрозрачно и е допускал корупционни практики.

  Семействата на децата, кандидатствали за лечение в чужбина, не са имали достъп до никаква информация за подобни на техните случаи, къде са лекувани те и срещу какви суми и е трябвало сами да се ориентират, за да отговорят на изискванията, твърди Пламен Таушанов.

  “Родителите откъде да знаят да предложат оферта на фонда? Ами те няма от къде да знаят. И къде отиват децата – в определени болници. Особено фаворизирана беше една болница в Тюбинген. До сега не е имало никаква информация след като Общественият съвет е гласувал един път за едно дете, какво е станало с това дете после”.

  Липсата на прозрачност е по вина на ръководителите на Фонда през годините, заяви Пламен Таушанов и посочи още една негативна тенденция в работата на вече закритата структура.

  “От фонд за лечение в чужбина, в последната година стана фонд за лечение в България. 80% за миналата година са лекувани в България”. Със закриването на Фонда се цели всички тези проблеми да бъдат отстранени. От днес официално функциите на Фонда се поемат от специално звено в Здравната каса.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg