• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  “Апартамент гейт” влиза и в КСНС
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: news.bg
  Снимка: news.bg

  Президентът Румен Радев свиква заседание на КСНС, посветено на борбата с корупцията по високите етажи на властта. Заседанието е свикано за 8 април, понеделник, от 13.00 часа на “Дондуков”2. Темата на Консултативния съвет е зададена така: “Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки”. Темата за борбата с корупцията не за първи път става тема за Консултативен съвет по национална сигурност при президента.

  Припомняме, че през октомври – ноември 2017 година КСНС се събира цели два пъти именно по тази тема. Тогава институциите стигнаха до извода, че борбата с корупцията не е на нужното ниво заради нормативната уредба и липсата на единен орган за разследването на този тип престъпления и консенсус бе постигнат на половина. Това беше изводът от второто заседание при Румен Радев, след като първото заседание бе провалено, заради отсъствието на важни членове – външният и военният министър Захариева и Каракачанов, премиерът Бойко Борисов влезе с час и повече закъснение, а по-рано от “Дондуков 2” излязоха Цветан Цветанов, Веселин Марешки, Мустафа Карадайъ.

  Скандалът с имотните сделки, станал по-известен като “Апартамент гейт”, се разрази в края на март тази година. Тогава стана ясно, че председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е направил заменка на два апартамента за ново жилище, доплащайки 100 000 лева от кредит и спестявания. По-късно обаче се разбра, че двата апартамента са останали собственост на фирма “Артекс” само няколко часа. Веднага след това те са били продадени на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

  Няколко дни след това Антикорупционният фонд започна проверки и на други лица от властта – правосъдния министър Цецка Цачева, депутата Вежди Рашидов, заместник-министъра на спорта Ваня Колева и заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов. Оказа се, че всички те са закупили имоти от фирма “Артекс” под пазарната им цена.

  Заради скандала се стигна и до три оставки, като последната от тях беше тази на енергийния зам.-министър Красимир Премянов. От своя страна Цветанов се видя принуден да напусне Народното събрание, а депутатът Даниела Дариткова пое лидерския пост в парламентарната група на ГЕРБ. Днес пък Станислав Стоянов положи клетва в Народното събрание, заемайки депутатското място на бившия партиен председател.

  Покрай скандала с министерските апартаменти се появиха и съмнения, че съзнателно са въведени промени в Закона за устройство на територията, за да може “Артекс” да започне строеж на небостъргач в кв. “Лозенец”. По тази причина премиерът Бойко Борисов изрази готовност да въведе контразакон.

  От своя страна от фирмата заявиха, че всички сделки са напълно законни и заплашиха да съдят всички, които ги клеветят. Последва проверка по случая от страна на ДНСК, при която шефът на дирекцията Иван Несторов заяви, че небостъргачът “Златен век” е законен, защото има законно издадени строителни книжа. Той посочи, че през август 2018 г. главният архитект на София Здравков е удължил срока на разрешението му. По думи на главния архитект  обаче сградата е изгубила право на строеж с всичките удължавания.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg