• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Мръсният въздух съкращава живота на децата с 20 месеца
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БНТ
  Снимка: БНТ

  Мръсният въздух е отговорен за смъртта на един от всеки 10 души през 2017 г. Това го превръща в най-големият убиец, изпреварвайки автомобилните катастрофи и дори маларията и пушенето. Ново проучване показа, че той ще бъде и главният виновник за съкращаването на продължителността на живота на децата, родени в близките няколко години, пише dnes.bg.

  Според изследването на State of Global Air, животът на всеки, роден днес ще е средно с 20 месеца по-кратък. Най-засегната ще е Азия, където продължителността на живота спада с близо 30 месеца, а в Субсахарската Африка – 24 месеца. Това се дължи не само на мръсния въздух на улицата, който е в следствие на индустрията и автомобилите, но и на този в домовете, причинен от печките, използвани за готвене и отопление.

  В по-развитите държави обаче продължителността на живота на бъдещите поколения е съкратена само с 5 месеца. “Това, че мръсният въздух съкращава живота на децата ни беше шок за нас“, казва вицепрезидентът на Health Effects Institute, компанията, отговорна за изследването.

  Новините обаче не са новост за Unicef, които многократно алармират, че мръсният въздух дава отражение върху здравето на обществото. Те предупреждават, че именно той стои зад все по-честото недоносване на бебета, детска астма и слабо развити бели дробове у децата.

  Въпреки че мръсният въздух влияе най-много на слабите детски организми, той често е отговорен и за смъртта на възрастните. Близо 9 от 10 смъртни случая при хората около  50 г. са в следствие на усложнения, предизвикани от фините прахови частици, които вдишваме.

  Глобално, мръсният въздух е отговорен за смъртта на 41% от населението на Земята през 2017 година, 20% се дължат на диабет тип 2, 19 на рак на белите дробове, 16% на сърдечни заболявания, 11% се дължат на сърдечен удар.

  Очевидно е, че някои държави взимат мерки срещу замърсяването на въздуха. Нивата на фини прахови частици в Китай са спаднали, след като страната взе мерки за ограничаването на използването на въглища в индустрията. Те също така контролират броя на превозни средства в градовете и се опитват да започнат да се захранват с чиста енергия.

  Главният виновник за влошеното здраве на хората е частицата PM2.5, която предизвиква трудности в дишането и сърдечни промени. Нейните нива са завишени главно в развиващите се страни – между четири и пет пъти повече от нивата в богатите държави. Също така в развиващите се страни, близо 3,6 милиарда души дишат мръсен въздух и у дома, тъй като използват твърди горива за отопление и готвене.

  Миналата година State of Global Air обяви, че 90% от населението на Земята диша опасен въздух, който води дори до деменция и преждевременни аборти. В своето изследване, организацията определя състоянието на света ни като “глобална катастрофа“.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg