• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Проверяват изрядността на разбилия се край Скопие частен самолет
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  частен самолет

  Министерството на вътрешните работи на Северна Македония разпространи кадри от мястото на самолетната катастрофа край Скопие, при която загинаха български бизнесмен, съпругата му и двете им дъщери. На видеото се виждат останките от малката машина „Чесна”, която се разби в планински район при полет от Охрид към София във вторник. Телата на загиналите бяха открити 18 часа след инцидента и транспортирани в „Съдебна медицина” в северномакедонската столица за освидетелстване.

  Машината изчезнала от радарите в 17:15 ч. българско време – малко повече от час след началото на полета. Преди това бизнесменът, който управлявал самолета, съобщил, че има силни турбуленции. Той първо поискал да кацне в Скопие, но малко по-късно съобщил, че продължава към София. Северномакедонски медии разпространиха аудиозапис, на който се чува последният разговор между авиодиспечерите и пилота.

  На запис се чуват последните думи на пилота, който се опитва да се свърже с диспечерите. Последното, което той казва на диспечерите е, че е преодолял много силна турболенция и, че условията са много лоши. Секунди след това метеоролозите уверяват, че няма проблем да се лети в района.

  От българското външно министерство обявиха, че ще окажат съдействие в процеса по идентифицирането на телата на четиримата загинали, както и за посрещането на техните близки, предаде Нова телевизия.  49-годишният мъж, който пилотира самолета, е бизнесмен. Занимава се със сметопочистване и разделно събиране на отпадъци. Съпругата му е адвокат. Дъщерите им са на 14 и 18 години.

  “Нашите разследващи органи ще окажат съдействие за изясняване на причините за инцидента в Северна Македония”, заяви още външният министър Екатерина Захариева.

  Тя информира, че министър-председателят се е чул с премиера Зоран Заев, а българският вътрешен министър е в постоянен контакт със своя колега в Северна Македония. “Предстои изясняване на фактите и причините за трагичния случай. В посолството още снощи беше формиран кризисен щаб, наш генерален консул е присъствал на разпознаването на телата”, посочва Захариева.

  Властите у нас проверяват имал ли е нужната квалификация пилотът на разбилия се самолет и изрядна ли е била машината. Повече информация за самолета се очаква да дойде от Германия, където той е бил регистриран.

  У нас регистрирани са общо 146 подобни въздухоплателни средства, 35 от които са “Чесна”. 276 българи пък притежават лиценз за управление на леки машини. За да получиш такъв документ, е нужно да отговаряш на редица общоевропейски стандарти.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg