• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Директор и прокурист на фирма на съд за имотни измами
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  съд

  Изпълнителният директор и прокуристката на фирмата за недвижими имоти „Риком“  в град Бяла Иван Ч. и Румяна Ч. са обвинени в измама на руски граждани за близо 600 000 лева, представляваща особено тежък случай. Престъплението е извършено като продължавано деяние в периода от 12 юни 2008 г. до 3 декември 2009 г. и в съучастие. Наказва се с лишаване от свобода от 3 до 10 години, а ако двамата, които са и семейство, бъдат признати за виновни от съда, той може да постанови конфискация до една втора от имуществото им.

  Целта на престъплението била имотна облага за всеки от тях и за акционерното дружество с предмет на дейност недвижими имоти, управление и строителство. Така Иван и Румяна Ч. успели да извършат 6 измамливи деяния с руски граждани през непродължително време и при една и съща обстановка и еднородност на вината, на които продали ваканционни имоти с тежести върху тях.

  В инкриминирания период софийска фирма възложила строителството на три ваканционни сгради върху незастроени поземлени имоти в град Бяла, собственост на „Риком“ АД. По време на строителството възложителят спрял плащанията към строителя, което породило конфликт. При решаването на спорните въпроси между двете фирми било прието изграденият имот да бъде прехвърлен на възложителя с прилежащия парцел, а завършените на груб строеж две сгради – на фирмата на Иван Ч. и Румяна Ч. За да довърши имотите с цел продажба, фирмата на двамата подсъдими теглила няколко ипотечни кредита.

  Към бъдещите ваканционни апартаменти интерес проявили руски граждани, а ваканционните имоти дори били представени на изложение в Москва. Руските граждани заявили желание за покупка на имотите по нотариален ред, тъй като това им служело при получаването на виза за България. Първоначално били сключени предварителни договори с купувачите за продажба и строителство на бъдещите имоти, като в тях изрично било посочено, че „Риком“ АД ще им прехвърли имотите с нотариални актове и без тежести.

  Иван и Румяна Ч. обаче не изпълнили договореното, а сумите, платени от руските граждани, присвоили. Парите за ваканционните имоти постъпвали по сметките на „Риком“ АД – Бяла, или били давани на ръка на подсъдимите или на упълномощени от тях лица. И Иван, и Румяна действали по сделките като представляващи „Риком“ АД, като имали право да се разпореждат с дружественото имущество. Всеки от тях притежавал по 100 000 поименни акции, а двамата съставлявали и Общото събрание на АД-то.

  След придобиване на апартаментите с нотариален акт всеки от пострадалите  получил покана от частен съдебен изпълнител за доброволно изпълнение, тъй като били осъдени като ипотекарни длъжници. Едва тогава собствениците установили, че са придобили имоти с ипотека в полза на банка по теглените от „Риком“ АД кредити. В един от случаите подсъдимите Ч. въобще не прехвърлили собствеността върху два апартамента на рускиня, а парите й присвоили.

  Назначената по досъдебното производство съдебно-счетоводна експертиза показала, че общата сума, с която са ощетени руските граждани при шестте  измами, е близо 600 000 лева. Парите не са възстановени и до момента от двамата подсъдими. Предстои делото срещу двамата акционери на „Риком“ АД да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg