• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Очакват се проблеми с транспорта и лекарствата заради Brexit
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Лекарства

  Европейската комисия предупреди за сериозни трудности и очаквани прекъсвания в транспортните връзки между континента и Великобритания, както и за временен недостиг на лекарства и медицински изделия, произвеждани на Острова, заради Brexit.

  Според Брюксел седмица преди излизането на Великобритания от ЕС всички граждани и фирми трябва да вземат насериозно прогнозите и да планират дейността си.

  Обединеното кралство ще напусне ЕС в 24 ч. българско време идния петък, ако дотогава британският парламент не приеме споразумението за условията за напускане с ЕС или Тереза Мей не успее да убеди европейските лидери в сряда за нова отсрочка.

  Еврокомисарят за транспорта Виолета Булц съобщи, че ЕС ще удължи с 6 до 12 месеца сертификатите за сигурност на британските превозвачи по въздух, суша и море, но само, ако Лондон направи това за европейските. Транспортът ще осигурява само минимални услуги, като не всички полети, влакове и фериботи по разписание ще се движат. До 5 месеца ще бъдат преустановени и карго каботажните превози.

  Комисията е поела от името на ЕС 7 транспортни ангажимента за различните видове транспорт, за да не прекъснат връзките, но Булц заяви, че те “няма и не могат да компенсират ефекта от излизане без споразумение”.

  “Мерките са ограничени до няколко области, в които е необходимо да се защитят жизнени интереси и имат временен характер”, подчерта комисарят.

  Компании, регистрирани в Кралството като Ryanair и Iberia трябва да защитят европейските стандарти, за да могат да продължат да осъществяват вътрешноевропейски полети след Brexit например. Булц увери, че се работи с авиопревозвачите, за да успеят да приключат процедурите до 12 април.

  Предвижда се, че особено в първите седмици ще има големи закъснения и много анулирани полети, влакове и кораби, както и дълги опашки по границите за проверки на документите.

  Вицепрезидентът на Комисията Юрки Катайнен също алармира за възможни трудности при вноса на лекарства, храни и животни, тъй като след напускането вносът от Обединеното кралство ще се третира като външен за ЕС и ще бъде подложен на по-строг контрол и изискване да отговаря на европейските стандарти.

  Катайнен заяви, че излизане без споразумение ще е “много разрушителен” въпреки подготовката. Той ще засегне вносът на лекарства и медицински изделия от Великобритания, както и на храни, растения и животни.

  Тъй като Обединеното кралство повече няма да е задължено да спазва европейските стандарти за безопасност, а произвежданите във Великобритания повече няма да се следят за съответствие с европейските норми. Все пак Комисията се надява, че пациентите ще могат да си получават навреме лекарствата и е готова да консултира лекарите как да се справят с евентуални прекъсвания и забавяния на доставките. За медицинските изделия – 80% от регистрираните във Великобритания за ползване в Европа вече са прехвърлени към ЕС. За да предотврати дефицити Брюксел ще разреши на страните да внасят и несертифицирани за ЕС изделия, докато пазарът се стабилизира.

  Държавите, които ще бъдат най-силно засегнати от Brexit – Ирландия, Франция, Белгия, Холандия и Дания са наели допълнително 2000 митничари, които да работят на граничните пунктове, след като бъде преустановено свободното движение на хора и стоки. Те ще бъдат ангажирани със санитарните и митнически проверки на британски внос и на пристигащите от Острова на Континента.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg