• Варна
  5°
  ясно небе
  Влажност: 42%
  Вятър: 6m/s NNE
  Варна – най-жизнен град за 2018 година
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  varna

  Русе е най-добрият за живеене град в България, най-добър бизнес град за пети път стана София, а най-зелен град е Добрич

  “Това е европейската врата на България. Градът на свободния дух”. С тези думи вицепремиерът Томислав Дончев обяви Русе за най-добрият град за живеене през 2018 г. Това стана на 12-тата поред церемония “Най-добър град за живеене в България 2018”. По думите на Дончев конкурсът е започнал като една мила кметска закачка кой е по-добър, по-готин, кой успява да организира по-добре нещата. Според него обаче в годините конкурсът се е превърнал в нещо друго.

  Дончев изрази надеждата си този конкурс да води до една друга енергия, да се борим с реални средства България да става все по-добро място за живеене и все повече българи да се връщат в страната си. “Конкурсът ще бъде съвършен когато всеки град получи по една награда за най-добър град за живеене, за да има хармония”, подчерта Дончев.

  Кметът на Русе Пламен Стоилов изтъкна, че до този приз се е стигнало с много работа. По думите му в своята история Русе винаги е бил сред градовете, които са водещи в България и винаги е определял европейската посока.

  “За съжаление имаше един период, в който отстъпихме от своите позиции като културен и индустриален център, но след усилен труд през последните 10 години това е даде своя резултат”, отбеляза кметът. Той е категоричен, че в Русе има изключителна промяна по отношение на инфраструктура, културата, екология и промяна на средата. “Мисля, че един от добрите примери, които можем да дадем е добрата екипност и партньорство на всички русенци”, допълни кметът, цитиран от news.bg.

  По думите му тази награда е показател, че Русе върви в правилната посока. Стоилов уточни, че една от най-важните задачи е да се задържат младите хора в града, а това можело да се случи само, ако има добри условия за труд.

  “За да успяваш трябва да имаш високи цели”, завърши кметът. Още 5 града бяха отличени в различни категории за най-добър град за живеене. Наградата най-зелен град получи Добрич. По думите на министърът на околната среда и водите Нено Димов това е градът, който отделя най-много средства за екология.

  Най-добър бизнес град за пети път стана София. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова получи награда и заяви, че е изключително важно градът да бъде привлекателен за инвестиции, за да има повече възможности за развитие на младите и талантливи хора. В следващата категорията град на знанието министърът на образованието Красимир Вълчев връчи наградата на Бургас.

  За най-жизнен град бе определен първенецът по туристически изложения Варна. В категорията най-сигурен град за живеене през 2018 г. призът получи Стара Загора. Това е градът поставен на първо място по съставени фишове за пешеходци. Ямбол пък бе избран за градът на пътната безопасност. За 2018 г. там е имало само 89 пътно-транспортни произшествия и нито един ранен. Община Кюстендил получи специалната награда на читателите и слушателите на “Дарик радио”.

  1 коментар

  1. Смяхчо

   Един от любимите ми вицове в https://haha.bg 😀

   -Защо добричлии идват във Варна?
   – За да видят колко им гори колата в градски условия.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg