Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Онкоболницата към лекувани пациенти: Възползвайте се от безплатните прегледи
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Онкоболница, СБАЛОЗ

Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания във Варна стартира кампания за информиране на пациенти с онкологични заболявания-доброкачествени и злокачествени, които имат право на безплатен диспансерен преглед. На диспансерно наблюдение подлежат всички пациенти, които са приключили лечението си – хирургично, чрез химиотерапия или лъчетерапия. Прегледите се поемат от здравната каса и са безплатни за пациентите.

През първата година след края на лечението болните, с доброкачествени и злокачествени заболявания, имат право на 4 безплатни прегледа в СБАЛОЗ – Варна. Те се провеждат на 3 месеца. През втората и третата година след лечението, пациентите имат право да двукратни диспансерни прегледи на година – през 6 месеца. От четвъртата година нататък наблюдението е веднъж годишно.

Тези прегледи са важни за проследяване на възстановяването на пациентите след предприетото лечение, за откриване своевременно на усложнения или рецидиви, категорични са специалистите. Правото да получат безплатно последващо наблюдение се разяснява на всички пациенти, лекувани в болницата или в друго здравно заведение, но избрали варненската общинска болница за диспансеризацията си. Оказва се, че много малко от всички регистрирани 19 730 болни от Варна и 6386 от Добрич се възползват от това си право.

Броят на пациентите, които са минали поне един диспансерен преглед през 2018 г е 6350. В същото време тези, които имат право на това (не са на химио или лъчетерапия в момента) са 22 625.

На диспансерно наблюдение подлежат и пациентите с доброкачествени заболявания. Всички пациенти, които имат право на безплатен преглед, могат да си запишат час на място в регистратурата на СБАЛОЗ – Варна на бул. „Цар Освободител“ 100 или на телефон 052/975 840.

1 коментар

  1. Арто

    16000х130лв.= несъбран планиран приход , наречен : безплатни прегледи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *