• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Фестивалът “Откритие” очаква нови млади звезди
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Otkritie

  28-ото издание на Международния музикален фестивал „Откритие“ ще се проведе в началото на май във Варна. Фестивалът, който открива за световната сцена млади изпълнители и създатели на песни, е един от малкото в страната и в Европа, провеждащи се в подобен формат с толкова дългогодишна история.

  „Откритие“ се провежда от 1992 г. насам. Първите издания са посветени на млади български изпълнители. През 1994 г. фестивалът става международен. През 1998 г. се провежда първият международен конкурс изпълнители, а година по-късно първият международен конкурс за песен. Двата конкурса през годините са дали успешен старт на редица български и чуждестранни изпълнители от всички континенти, станали по-късно лауреати на най-престижните световни музикални конкурси и фестивали и звезди в родината си; на много композитори, текстописци и аранжори. Сред лауреатите на „Откритие“ са били Миро, Галина Курдова, Деси Добрева, Ники Манолов, Михаела Филева, звездите на малтйската мюзикъл и от сцената на „Евровизия”, Джули  Зара, Лудвиг Галеа, Оливия Луис и румънците Михай Трайстариу, Луминита Ангел, италианските изпълнители, които знаем иот „Сан-Ремо”  Елза Лила,  Лука Сепе и още мн. други.

  Освен двата конкурса, друга запазена марка на фестивала са рециталите на специални гости, някои от които посещават за първи път България именно заради „Откритие“. Българската публика е имала възможност да види на сцената на „Откритие“ Филип Киркоров, Джон Лоутън, In-Grid, Лейди Лиша,  Силвия Медзаноте, Sun Stroke Project и мн. др., както и повечето от известните  български изпълнители и групи. През 2018 г. сред гостите на фестивала беше и  джаз изпълнителката Александрина Симеон, която живее и работи в Германия и пианистът Даниел Марк Еберхард. В началото на 2019 г. в Германия бе издаден лайв-албум с концертната им програма, представена на миналата година във Варна.

  Фестивалът има и съпътстваща програма, която включва изложби, прожекции на филми, представяне на специализирани музикални издания, дискусии и др. През последните години фестивалът „Откритие“ обнови своя формат и новост в него е международният радио-конкурс за песен с активното участие на слушателите. Съвсем скоро ще бъдат обявени песните  финалисти в тазгодишния радио конкурс, част от които публиката ще има възможност да чуе изпълнени на живо през май. Началото на 28-то издание ще бъде поставено на 9 май със специален акустичен рок-концерт.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg