Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Кои са най-желаните специалности от българските кандидат-студенти?
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

studenti

Тенденциите сред кандидат-студентите за обучение зад граница тази година не са се променили значително спрямо последните няколко години, споделят експерти. Според данни от последнотo изложение „Европейско образование“, класацията за желани специалности се оглавява от бизнес мениджмънт, икономика, финанси и техни производни, както и от по-артистични и креативни специалности като реклама, изкуство,  музика и дизайн.

Най-желани дестинации за образование в чужбина остават Великобритания, Холандия, Германия, Австрия и Дания, 14% от кандидат-студентите се интересуват от Италия и почти толкова от Испания, а Франция се нарежда след тях с 11,7% интерес.  Сред избора на кандидат-студентите отново преобладават специалности като бизнес, мениджмънт, икономика, финанси и подобни (26%). Според експерти, причината се корени в инвестициите и т. нар. „финансови посредници“, а и напоследък на мода са криптовалутите. Хората разчитат, че придобивайки знания в тази сфера, могат бързо да се изстрелят към лесната и сигурна реализация. Не е учудващо, че компютърните науки също се нареждат сред специалностите, към които има подчертан интерес  – 17%.

Повишен е и интересът към маркетинг, реклама и ПР (14%), както и към по-артистични специалности, като музика и изкуство (14%) и дизайн (12,8%). Видовете дизайн определено са чест избор на студентите – графичен, интериорен или продуктов. Анимация и 3D ефекти също са търсени специалности. Причината е актуалността на гейм индустрията в момента.

В сферата на инженерните науки, където кандидат-студентите са се насочили към специалности като машинно инженерство, авиоинженерство и строително инженерство. Причината е все по-голямото търсене на работния пазар на експерти в тези сфери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *