• Varna
  17°
  ясно небе
  Влажност: 68%
  Вятър: 5m/s E
  “Маратон на четящите хора” – на 126 сцени във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay.com
  Снимка: Pixabay.com

  126 са сцените, на които ще се проведе традиционният „Маратон на четящите хора“ във Варна тази година. С проявата се отбелязва Световния ден на книгата и авторското право (23 април), а идеята е в различни точки на града, хора от различни възрасти и професии,  да се съберат заедно и всеки да прочете по няколко страници от свое любимо литературно произведение на глас.  В къщи, в детската градина, училище, клуб, офис, музей, галерия, издателство, университет…

  Началото на седемнайсетия Маратон е в 8:30 часа във фоайето на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Първото събитие се посвещава на бележити годишнини в световния и българския календар – 50 г. от стъпването на Луната и 40-годишнината от първия орбитален полет на космонавта Георги Иванов. И защото луната и звездите са вечните спътници на Земята – точно като книгите на нашите сърца, е озаглавено  “Страници с лунен прах”! Споделянето на любими текстове ще продължи през целия ден.

  В Детски и средношколски комплекс ще бъде представена новата детска книга на Райна Пенева “Скарали се буквите”. Очаква се и флашмоб „Аз съм в библиотеката” с ученици от ОУ „Г. С. Раковски” и от ОУ „Васил Друмев”.

  В отдел Изкуство ще се реализира  инсталация „Разцъфване на мисълта“ на художничката Виктория Георгиева, а в Американска читалня ще има маратонска прожекция на лунни кадри от емблематичната поредица на НАСА „From the Earth to the Moon”.  От 15 до 16 часа на бул. „Сливница“ 34 в сцена на открито, ще погледнем към новата българска литература с любими страници от български автори.

  Вечерта, от 18 часа в читалните зали на библиотеката е  творческата среща с писателя Людмил Станев с представлението  “Малко от малко”  на Движенчески театър “Фракториум Дей” по  негови текстове.

  „Приказна нощ в библиотеката” започва от 20.30 часа на 23-ри април и ще продължи до 8.00 на 24-ти април. По традиция децата от Школа „Клас” с ръководител Ивелина Бояджиева ще  пренощуват –  като четат, разговарят,  играят сред книгите в читалните зали на библиотеката.

  Пълната програма на Маратон на четенето‘2019 по дни и часове може да бъде намерена на сайта на библиотеката.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *