• Варна
  4°
  разсеяна облачност
  Влажност: 52%
  Вятър: 6m/s NE
  Започва проверка на всички къщи за гости, построени с евросредства
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БГНЕС/ архив
  Снимка: БГНЕС/ архив

  Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на ГДНП извършване на проверка на всички проекти, с предмет – изграждане на жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна. Проверка е възложена и за придобитите с финансова помощ от ЕС автомобили.

  Повод за това са извършени до момента проверки на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по изнесени твърдения за злоупотреби с евросредства, както и проверка на депутата от БСП Елена Йончева за три къщи за гости на морето, финансирани със средства на ЕС.

  Върховната касационна прокуратура извърши проверка на изнесените в медиите твърдения за извършени от Александър Манолев злоупотреби със средства, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и сезира КПКОНПИ за извършаване на проверка и преценка за конфликт на интереси за бившия заместник-министър на икономиката.

  Окръжна прокуратура- Благоевград образува и досъдебно производство за извършено престъпление, касаещо представени неверни сведения по проект по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

  В тази връзка Цацаров възлага проверка на всички къщи за гости, построени по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. На място служители на ГДНП ще извършат и проверка дали къщите за гости се ползват по предназначение.

  За тази цел ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обекта, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи. Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщата за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваната къща за гости.

  Главният прокурор разпореди на ГДНП и извършване на проверка и на всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани  с дейността на бенефициентите.

  Главният прокурор възложи на екип от прокурори ръководството и подпомагането на проверките. Определен е двумесечен срок за извършването им.

  Досега скандалът с апартаментите на властта струва оставките на:

  – Цветан Цветанов от парламента;

  – Цецка Цачева като правосъден министър;

  – зам.-министър Ваня Колева;

  – зам.-министър Красимир Първанов;

  – Делян Добрев като народен представител;

  – зам. областния управител на София Томи Николов;

  – оставка подаде и зам.-министър Александър Манолев

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg