• Варна
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 49%
  Вятър: 3m/s NW
  Иван Портних: Емил Радев е прагматичният избор за представител на Варна в ЕП
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: ПП ГЕРБ
  Снимка: ПП ГЕРБ

  Емил Радев е прагматичният избор за представител на Варна в Европейския парламент. Това заяви областният координатор на ГЕРБ и кмет на морската столица Иван Портних.

  „Въз основа на административния капацитет, който сме изградили, и на активното участие на варненския евродепутат Емил Радев, пред града ни тепърва ще се отварят врати, за да се възползваме в по-голяма степен от механизмите на европейската солидарност. Българските общини полагат много усилия да привличат евросредства, но възможностите за пряко кандидатстване в Брюксел ще се увеличат през новия програмен период. Варна вече е направила сериозни крачки в тази посока и имаме редица проекти, одобрени извън националните програми, свързани с еврофондовете. Изградили сме широка партньорска мрежа с европейски градове, с които реализираме в момента проекти, финансирани директно от Брюксел. Благодаря за съдействието и контактите на Емил Радев. Ще разчитаме и занапред на подкрепата му като представител на варненци в Европейския парламент”, мотивира се Иван Портних по време на пресконференцията, на която варненският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП отчете дейността си през изминалия мандат.

  Областният координатор на ГЕРБ изтъкна, че през следващия програмен период България ще бъде една от малкото страни, които ще разполагат с по-голям бюджет. „При увеличение с 4 млрд. очакваме евросредствата за страната ни да достигнат 18 млрд. лв. Това безспорно е заслуга на българските евродепутати, а за общините означава повече инвестиции за обновяване на инфраструктурата, както и за развитие в  сферата на образованието, културата, социалните услуги, спорта”, отбеляза Портних. По думите му е изключително важно в Европа да ни представляват хора, които добре познават механизмите на работа и защитават интересите на България, а като юрист Емил Радев се ориентира много бързо в сложната материя и процедурите в европейските институции. „Да подходим отговорно на 26 май и да подкрепим варненския евродепутат, който работи активно за Варна и България”, подчерта областният координатор на ГЕРБ.

  Иван Портних благодари на Емил Радев за усилията да популяризира богатото културно-историческо наследство на града ни и припомни, че Варненското златно съкровище – най-старото обработено злато в света, беше представено в сърцето на Европа. Организираната от Емил Радев изложба в Европейския парламент премина под патронажа на премиера Бойко Борисов и беше аплодирана от „тримата големи” на ЕС – председателите на ЕК и ЕП и на Европейския съвет. Те за първи път присъстваха заедно на събитие от такъв характер, както тогава лично отбеляза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Изложбата бе жест към България, но и към Варна, към нашата история, към развитието на туризма”, акцентира Портних. Той оцени високо ангажимента на Емил Радев към каузата „Посланик на библиотеките” и благодари за огромното съдействие, оказано за избирането на Варна за Европейска младежка столица.

  „По лична покана на Емил Радев в града ни дойде Антонио Таяни, настоящ председател на Европейския парламент, който след това посещение остана с много топли и позитивни впечатления от морската столица на България”, припомни още Портних, отчитайки приноса на Емил Радев за разпознаваемостта на Варна в Европа.

  „Когато кандидатствахме за финансиране за решаването на изключително важния проблем с охранителните канали в „Аспарухово”, община Варна беше първата в страната, която получи средства в размер от над 20 млн. лв. по фонд „Солидарност” директно от Брюксел. Дотогава нямаше такава практика у нас. С активната подкрепа на варненския представител в ЕП успяхме да съкратим сроковете за получаване на тази необходима подкрепа”, посочи още Портних в контекста на отчета на Емил Радев за изминалите пет години.

  От своя страна Емил Радев заяви, че ще се бори за общоевропейски контролен орган за храните, защото само така може да се прави адекватна съпоставка на продуктите в отделните държави в ЕС и да се противодейства на дискриминационните практики на мултинационалните компании. „Санкциите за установените нарушения вече ще са минимум 4% от годишния оборот на съответните производители в страните-членки или не по-малко от 2 млн. евро, когато няма информация за оборота. В приетото в ЕП през последната седмица законодателство за защитата на потребителите за първи път има отделен текст, свързан с двойните стандарти при храните. Това е стъпка напред, но не е достатъчна за голямата промяна, която искаме да постигнем, защото в директивата се говори за „значителни” разлики в качеството. Като юрист добре съзнавам, че думата „значително” е вратичка в закона, тъй като липсват обективни фактори за определяне на разликите”, обясни Емил Радев.

  Той отчете като решителен напредък извоюваната заедно с колегата му в ЕП Андрей Новаков пилотна програма с бюджет от 1,3 млн. евро, с които да се подпомогне провеждането на мащабни изследвания за качеството на храните и да се организират информационни кампании за наличието на подвеждащи и нелоялни търговски практики. „В началото на мандата ЕП дори отричаше да има двоен стандарт при храните в Източна и Западна Европа, но в резултат от усилията, които положихме, само до няколко месеца програмата реално ще функционира в интерес на милиони потребители в ЕС”, изтъкна Радев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg