• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Държавата дава 7.5 млн. лева за новия корпус на УНСС
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БТА
  Снимка: БТА

  Премиерът Бойко Борисов заяви, че във вторник Министерският съвет ще гласува обещаните 7.5 млн. лева за новия корпус на УНСС. Той обаче настоя спорещите за финансирането страни – ВУЗ-ът и финансовото министерство, да се разберат.

  “Този строеж трябва да го довършим, за да може студентите да учат, да го оставим като паметник не ми се иска”, коментира Борисов, след като лично посети строежа. Той допусна, че ще бъде критикуван, но изтъкна, че корпусът не може да остане в този вид, пише dnes.bg.

  Финансовият министър Владислав Горанов посочи, че поетият ангажимент от 7.5 млн. лева е валиден, но има смущаващи обстоятелства. Той изтъкна, че по проекта, който е съфинансиран от Брюксел, вече има наложена от Управляващия орган финансова корекция от 10%. Част от инфраструктурата пък не била добре възложена.

  Икономическият университет не може да допуска икономически грешки, настоя финансовият министър. Горанов допусна, че обещаните пари от държавата няма да са достатъчно и попита риторично, ако европейският бюджет е предпазен, кой ще предпази държавния.

  По думите му тепърва ще се води дебат как ще се покрие финансовата корекция и допълнително възложената дейност. Вероятно за оборудване ще имат претенции към държавата, така че трябва прецизно да се управлява този проект, коментира Горанов.

  Ректорът на УНСС проф. Стати Статев помоли за съдействието на държавата, като изтъкна, че новият корпус може да поеме 2 хил. студенти. Той изрази надежда за 100-ната учебна година на ВУЗ-а, която е догодина, корпусът да функционира.

  В момента той е на груб строеж. “Имаме проблем, че наближава краят на сключения договор, по който ползваме 4.5 млн. безвъзмездна помощ европейски средства”, обясни Статев. По думите му това е национален обект, който е необходима придобивка за студентите.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg