• Варна
  4°
  тъмни облаци
  Влажност: 60%
  Вятър: 5m/s NNE
  Наказали полицай, арестувал жена, за да не го снима
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg / архив
  Снимка: © Varnautre.bg / архив

  Заповедта за това обаче, както често се случва, била издадена след изтичане на сроковете за налагане на санкция, което пък дава възможност на униформения да обжалва успешно

  Дисциплинарно наказание „Порицание“ е отнесъл полицай от Пазарджик, защото арестувал жена, за да й попречи да го снима с телефона си. Заповедта за това обаче, както често се случва, била издадена след изтичане на сроковете за налагане на санкция, което пък дава възможност на униформения да обжалва успешно.

  Разпрата се разиграла в средата на февруари миналата година. Двама служители на „Охранителна полиция“ започнали проверка на товарен автомобил на пазарджишкия бул. „Георги Бенковски“.

  След малко на място пристигнала и собственичката на камиона, повикана от шофьора да прибере машината, ако се наложи. Държала в ръка телефон, а проверяващите твърдят, че снимала с него. По нейните думи, единият й креснал „Трий всичко, което снима, ма!“.

  Тя показала, че няма никакви снимки. Разпоредил й да да покаже лични документи. Жената обяснила, че те са в дамската й чанта в колата, паркирана зад камиона и тръгнала натам, но била настигната от същия полицай, който я хванал за дясната ръка и й казал, че е задържана за 24 часа.

  Блъснал я в патрулката и била отведена за установяване на самоличността й в Районното. Били й съставени два акта – 200 лева за неизпълнение на полицейско разпореждане и 50 лева, че не представила документ за самоличност и след 2 часа е освободена. Втората санкция е потвърдена от съда.

  Проверка на комисия, назначена от зам.-министъра на вътрешните работи установява, че служителите са превишили правата си, арестувайки жена, без да има основания за това. Снети са им обяснения.

  Наложено е и наказание „Порицание“, но 11 дни след изтичане на законовия двумесечен срок от установяване на нарушението, затова е отменена на първа инстанция от Административния съд в Пазарджик.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg