• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Варна аларма: Строителни отпадъци изсипани до дере край ул. “Подвис”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Гражданинът-репортер
  Снимки: Гражданинът-репортер

  Строителни отпадъци са изсипани на ръба на дерето край ул. „Подвис“. Освен, че замърсяват канала, те се оказват и пречка за достъпа на жители на Цветния квартал до мост, осигуряващ кратък преход през дерето до десетки инфраструктурни обекти, алармира Мария Димитрова, според която потърпевши са над 2000 души.

  Проблемите им започнали с изграждането на жилищна сграда, която е блокирала пътеката към моста. Живущите в района са сезирали Общината, районното кметство и Общинския съвет. След това е била разрушена пристройка към новия блок, което е спомогнало, но не е било достатъчно, тъй като пространството зад кооперацията е било заградено. Стигнало се дотам възмутени граждани да събарят мрежата, след което последвало и изсипването на строителните отпадъци, гласи разказът на Мария Димитрова, която е и адвокат.

  С преграждането на прекия път зад блока се нарушават конституционните права на ползващите го над 2000 души, подчертава тя.

  дере боклуци

  „В момента тези 2000 жители на квартала, въпреки нормите на чл. 57 (2) от Конституцията на Република България, че не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други, търпят безцеремонно погазване на тези си права“, заявява Димитрова.

  Потърпевшите граждани настояват собственикът на имота да бъде задължен да извози отпадъците и да демонтира поставената мрежа, за да отвори безопасната и пряка пътека зад блока, както и да бъде санкциониран “Вие като институции следва да следите както за запазване на обществения интерес, така и за опазването на природата”, отбелязват те.

  дере отпадъци 2

  Сигналът е изпратен до Община Варна, район “Приморски” и до Регионалната инспекция по околната среда и водите.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg