• Варна
  5°
  разсеяна облачност
  Влажност: 65%
  КНСБ: 610 лева месечно на човек са нужни за издръжката на живот
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  пари

  Увеличава се издръжката на живот. По данни на КНСБ за първото тримесечие на годината за четиричленно семейство са били необходими 2442 лева или по 610 лева на човек, което е с 32 лева повече от миналата година, съобщи БНР. Работната заплата продължава да бъде основният източник на доход в домакинските бюджети, сочи докладът на КНСБ. Средната работна заплата по предварителни данни за миналата година е достигнала 1135 лева, което е номинален ръст от 9,4% и реално покачване от 6,4%.

  Най-висока продължава да бъде заплатата за сектора на информационните технологии. За 2018 г. България продължава да е с най-ниската работна заплата в ЕС, като брутната е била 580 евро. За сравнение в Германия брутната заплата е била 3880 евро. КНСБ предлага чрез последователни стъпки и ежегодно увеличение на заплатите с 12 до 15% годишно средната работна заплата да достигне през 2022 г. 1800 – 1900 лева при равнище на минимална заплата от 900 лева.

  „Това за нас е абсолютно възможно и изпълнимо за четири години, стига естествено да има адекватни цели и действия, както на държавата, така и частният бизнес, ако иска да има работници в България работещи и добре платени. Това са нивата – хиляда евро средна работна заплата в края на 2022 година и в същия този период за четири години напред 450 евро минимална работна заплата“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

  В сферата на услугите трайно се задържат като ниско платени дейностите „Ресторантьорство“, „Социална работа“, „Обслужване на сгради“ и „Озеленяване“, а в промишлеността – „Производство на дървен материал“, на мебели и облекло, както и обработката на кожи. Икономистът от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов коментира:

  “5.2 пъти е била през 2017 г. разликата между най-високата и най-ниска средна работна заплата по отрасли. През изминалата година вече е 5.9 пъти разликата. Заплатите нарастват. Да, пари се отделят, както в частния, така и в държавния сектор, но разликата между най-долните и най-горните работни заплати, ако най-долните са ресторантьорство и хотелиерство, а най-горните са информационни технологии, финансови услуги и т.н. – тази разлика нараства. И наблюдава се изключителна поляризация на обществото и изчезване на средната класа”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg