• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Йотова пресметна: Заплатата на млад учител – поне 2 хил. лв.
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БТА
  Снимка: БТА

  Заплатата за един млад учител не трябва да бъде под 2000 лева, за да може тези хора да ги задържим в системата на образованието. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти, попитана какво трябва да е адекватното възнаграждение на учителите, за да се чувстват значими.

  Илияна Йотова участва в церемонията за връчването на наградите от 22-ия Национален конкурс “Учител на годината”, организиран от Синдиката на българските учители към КНСБ. Тя отбеляза, че сега младите хора завършват университета и започват да работят като учители, но докато си намерят по-добра и по-платена работа.

  Конкурсът “Учител на годината” е един от най-престижните конкурси и годишни награди, които се получават в България, но имаме още какво да направим за учителите, каза вицепрезидентът. Йотова отбеляза, че не са важни само заплатите, а да се върне престижът на българския учител.

  “Да се върне и общественото съзнание за важността на учителската професия, защото имаме толкова сериозни традиции от Възраждането насам, и българската нация се създаде и оцеля благодарение на просветата, на читалищата и на българското училище. Важно е и уважението на родителите, защото, за съжаление, като че във вкъщи се формира до голяма степен отрицателно отношение към учителите, а те в наши дни трябва да се справят, освен с познанието и с уроците, и с агресията в училище”, каза вицепрезидентът, цитирана от БТА.

  По думите й трябва да се върне самочувствието на българските учители, защото от тях в момента се иска много. Все по-трудно може да се задържи съзнанието на едно дете и да се прикове вниманието му в час, защото сега децата са доста информирани, отбеляза вицепрезидентът.

  Илияна Йотова добави, че по тази причина учителите трябва да притежават много качества – да имат лична харизма и да обичат професията си, защото това най-добре се усеща от децата.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg