• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  6-месечно примирие постигнаха Израел и „Хамас”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  980x551_1557148796

  Палестинците са готови за прекратяване на огъня и “инцидентите с насилие” в Ивицата Газа

  Израел и управляващото движение в Ивицата Газа „Хамас” постигнаха споразумение за прекратяване на огъня за период от шест месеца, предаде РИА Новости.

  Палестинците са готови за прекратяване на огъня и “инцидентите с насилие” близо до граничната ограда, за запазване на буферната зона от 300 метра, както и да прекратят т.нар. нощни конфликти.

  На свой ред Израел е готов да разшири риболовната зона за рибари до 15 морски мили и да започне преговори за електроенергията и финансите. Отбелязва се, че споразуменията са постигнати чрез посредничеството на Египет и с помощта на представителя на ООН.

  В началото на май отново възникнаха противоречия между Израел и движението, управляващо Ивицата Газа. Тогава започнаха военни действия, довели до смъртта на повече от 25 палестинци и четирима израелци. С посредничеството на Египет и Катар, страните успяха да сключат примирие, след което емирът на Катар обяви, че ще отпусне 480 млн. долара за хуманитарна помощ на палестинците в Ивицата Газа и на Западния бряг.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg