• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Кандидат за евродепутат от Варна със сигнал срещу партия заради билборд
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Facebook/ ДИМИТЪР КАРБОВ
  Снимка: Facebook/ ДИМИТЪР КАРБОВ

  Сигнал срещу партия ДПС е подал до областния управител на Варна Стоян Пасев кандидатът за евродепутат от коалицията „Патриоти за Валери Симеонов НФСБ и СЕК“ Димитър Карбов. За това съобщава самият кандидат в социалната мрежа Facebook.

  Според него, ДПС е извършило нарушение, разпространявайки агитационни материали за предстоящите евроизбори, съдържащи текст на език, различен от българския. В случая става въпрос за билборд за предстоящо събитие, на който името на изпълнител от Турция е изписано на турски език. Същият предизборен материал е разпространен и под формата на плакати, става ясно от публикуваните от автора на сигнала снимки.

  Това противоречи на чл. 181, ал. 2 от Изборния кодекс, който гласи, че предизборната кампания се води на български език, на чл. 3 от Конституцията на Република България (официалният език в републиката е българският) и на наредбата на Общинския съвет за рекламната дейност на територията на община Варна, посочва в сигнала си Карбов, който е и общински съветник в града. Той настоява областният управител да разгледа казуса и да предприеме мерки според компетентностите си.

  Сигналът е депозиран и до РИК и ЦИК, каза за Varnautre.bg председателят на Районната избирателна комисия Велин Жеков, който не пожела да коментира казуса преди по него да се произнесе ЦИК. По думите му това ще се случи днес или най-късно утре.

  dps plakat

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg