• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Тунелът под канала в Белослав все още под въпрос
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Ферибот Белослав

  Изграждането на Тунел под плавателен Канал 2 в Белослав, който да свързва северната и южната част на града обсъдиха днес представители на местния бизнес на среща при областния управител Стоян Пасев. Община Белослав вече е получила финансиране от Европейската инвестиционна банка за прединвестиционно проучване, което ще направи „Ърнст и Янг България“ ЕООД.

  Днес и утре експертите на дружеството провеждат серия от срещи, включително с ръководството на пристанище Варна. Ако дадат положителна оценка за инвестицията, ще се търсят начини за финасиране от еропейски фондове, от държавния бюджет, не са изключени и варианти за публично-частни партньорства, каза белославският кмет Деян Иванов, цитиран от Радио Варна. Той е най-сериозен защитник на проекта за подводен тунел, който е има двупосочен път и трасе за пешеходци. Анализът ще е готов до 2-3 месеца.

  Областният управител Стоян Пасев, коментира, че е категорично ясно, че втора транспортна връзка трябва да има и това се е видяло при ремонта на Аспарухов мост. Представителите на фирми, ползващи пристанищни терминали в Белославското езеро, бяха категорични, че втори коридор над канала е от изключителна важност. Той би съкратил наполовина пътя на тировете с товари, ще съкрати транспортните разходи, би облекчил тежкотоварния трафик през Варна.

  Строителят Иван Накев, репликира, че направата на втори мост над канала ще бъде два пъти по-евтино, още повече че такъв тунел под вода в България не е правен и според него нямаме наличната техника. Това означава и също, че ще трябва да бъде наета чуждестранна фирма. А според Йордан Калчев, собственик на белославския Завод за стъкло, намиращ се точно до настоящата фериботна спирка на южния бряг на канала, има риск от направата на тунела, тъй като земята покрай двата бряга на Белослав не е с подходящата твърдост, вследствие на въздействието на водата и на химическите примеси в съдържанието й.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg