• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Нова синдикална организация ще защитава интересите на работниците
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  организация

  Нова организация – Автономна Работническа Конфедерация (АРК) бе учредена от работници, представители на автономни синдикални организации от София, Пловдив, Видин и Варна този уикенд край морската столица. Към нея се присъединиха и индивидуални работници.

  Присъстващите приеха устав и правилник на новата организация, като утвърдиха в документ и принципите, от които тя ще се ръководи, сред които: “Автономната Работническа Конфедерация е синдикална организация, която е независима от държава, бизнес, политически партии, фондации и чужди посолства.
  Автономната Работническа Конфедерация е класова организация, която е отворена за работници, безработни, студенти и пенсионери – без разлика на убеждения, пол, възраст, раса, религия или етническа принадлежност. Автономната Работническа Конфедерация отхвърля казионния синдикализъм и синдикалната бюрокрация. Вътрешната организация, стратегията и тактиката на синдикалните секции на конфедерацията са базирани на самоорганизацията на работниците.

  Автономната Работническа Конфедерация не участва в “тристранката”, нито в другите форми на “социален диалог” с работодателите и държавата. Автономната Работническа Конфедерация е част от международното работническо движение и поддържа връзки със сродни по цели и принципи, групи и организации.”

  Непосредствените цели, които работниците, учредили новата Конфедерация си поставиха, са подпомагането на други работници да се организират в свои синдикални секции и създаване на солидарна мрежа за взаимопомощ между секциите на Автономната Конфедерация и други борбени формални и неформални работнически синдикати и колективи: “За нас автономните синдикати не са единствените синдикални организации водещи класова борба, а напротив, ние гледаме на нашите синдикати, като част от борбените организации на работническата класа, наред с много други.

  konfederacia2

  Затова ние целим да изградим връзки с други работнически колективи и синдикални организации. Целта не е всички, които се борят за защита на класовите интереси на работещите да се включат в една организация, а по-скоро да се изгради една солидарна мрежа на сътрудничество и координация между всички, които водят тази борба, не в интерес на една организация, а в интерес на работниците като цяло.”

  Сред непосредствените цели, работниците поставиха и мобилизиране на силите на организацията в помощ на индивидуални работници или групи работници станали жертви на неизплатени заплати, неправомерни уволнения и др.

  В същото време, Конфедерацията не ограничава своите цели до работното място. Друга част от непосредствените цели, които организираните работници си поставиха са:

  – незабавно и несимволично увеличаване на доходите ( заплати, пенсии, помощи, детски надбавки и др. ).
  – намаляване на възрастта за пенсиониране и нова пенсионна система.
  – незабавен край на търговията с човешкото здраве! Безплатно и общодостъпно здравеопазване! Достойно заплащане на труда на медицинските работници.
  – безплатно, светско и общодостъпно образование.
  – противопоставяне на политиката на съкращаване на обществени разходи, приватизация, либерализация, дерегулации и т.н.
  – социализация на всички обществени услуги – ток, вода, парно, транспорт.

  konfederacia

  Като основно средство за постигане на поставените цели и задачи от Конфедерацията посочват силата на организираните работници. Начело на новата конфедерация застава борбената работничка от Пикадили -Мергюл Хасан. След формалното учредяване на новата конфедерация, бе подписано и споразумение за сътрудничество и взаимопомощ с шведската Централна Работническа Организация.

  Според споразумението, членове на новата конфедерация ще получават синдикална защита в Швеция, без да се налага да минават през тежката и скъпо-струваща процедура по членство в шведски синдикат. Стремежа и на двете синдикални организации е, чрез тази първа стъпка, заедно да заработят в посока на организирането на сезонните работници и изобщо работниците мигранти така, че не само да са способни да защитават своите интереси срещу работодателите, но и да се включат в борбата срещу експлоатацията на транснационалните мрежи за трудова миграция като цяло.

  Новата синдикална организация е отворена за работници от всички градове и сектори, решени да се борят за своите права на работното място и отвъд него.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg