• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  “НЕ” на пластмасите за еднократна употреба
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: kitesurf-varna.com
  Снимка: kitesurf-varna.com

  Амбициозните мерки, предложени от Комисията за борба с морските отпадъци, произхождащи от 10-те пластмасови продукта за еднократна употреба, които най-често се срещат по европейските плажове, както и изоставени риболовни уреди и разградими при окисляване пластмаси, прие Съветът на Европейския съюз преди дни.

  Правилата за пластмасовите изделия за еднократна употреба и риболовните уреди предвиждат да се прилагат различни мерки по отношение на различните продукти и поставят ЕС начело на глобалната борба с морските отпадъци. Когато има леснодостъпни алтернативи на приемливи цени, пластмасовите изделия за еднократна употреба — прибори за хранене, чинии или сламки, ще бъдат елиминирани от пазара.

  За други продукти целта е да се ограничи тяхната употреба чрез намаляване на потреблението им на национално равнище, да се въведат изисквания за проектирането и етикетирането, както и задължения производителите да управляват отпадъците и да почистват околната среда.Държавите разполагат с две години, за да транспонират законодателството в националното си право.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg