• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Партии подават жалби за нарушения в изборния ден
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  izbori

  Сигнал за купуване на гласове в Троян подаде общинският ръководител на ПП ГЕРБ в общината, предаде news.bg.

  Сигнал до Районна избирателна комисия – Ловеч и Районна прокуратура -Троян подаде общинският ръководител на ПП ГЕРБ – Троян Иван Миховски. На 25.05.2019 г. в предизборния щаб на ПП ГЕРБ за провеждане на избори за Европейски парламент в град Троян се получи сигнал, че лицето Лалка Маринова Колева, която живее в кв. Велчевски, обикаля свои близки и познати и раздава пари, за да гласуват за БСП. Имайки предвид гореказаното, молим да извършите проверка на сигнала и вземете необходимото по закон отношение. Ако имате нужда от допълнителна информация, можете да се обърнете към мен или хората от щаба на ПП ГЕРБ, пише в жалбата до институциите.В област Ловеч изборният ден стартира нормално, всички секции са отворени.

  Десетки жалби за нарушения пристигат в централата на БСП в първите часове на изборния ден:

  За нарушения в първите часове на изборния ден сигнализират представители на “БСП за България” в цялата страна. Още в 09.00 ч., секретарят и зам.-председателят на СИК №83 в Русе са поискали членовете на секцията да подпишат черновата на протокола предварително, като единствено председателят на секцията, който е от квотата на левицата, е отказал, тъй като това е нарушение на ИК.

  Сигнал от различни партии, че кметският наместник на с. Церовец, общ. Иваново, обл. Русе, насочва жителите на селото да гласуват за ПП ГЕРБ е получен от членове на СИК №18 в селото.

  За рекламни материали на ДПС и ГЕРБ, поставени на по-малко от 50 м. от избирателните секции, в училище “Пенчо Славейков”, в гр. Пловдив, сигнализират жители на р-н Източен.

  За агитационни материали на ДПС, поставени на по-малко от 50 м. от изборното помещение, сигнализират от с. Радинград, обл. Разград.

  Членове на СИК №80 в р-н Централен, в Пловдив, сигнализират, че член на комисията от квотата на ДПС дава указания на лица от ромски произход как да гласуват.

  БСП с жалби до ЦИК за нарушения в изборния ден от сайтовете “24 часа” и ПИК:

  БСП подаде жалба до ЦИК за нарушения в изборния ден от страна на онлайн новинарското издание на 24 часа – на заглавна страница е поместен материал с оповестяване на социологически проучвания с посочване на изборен резултат в проценти на участващи партии и коалиции в изборите за Европейски парламент 2019 г., в нарушение на чл. 204, ал. 3 от ИК.

  БСП подаде жалба и за нарушения от страна на онлайн новинарското издание на ПИК – на заглавна страница и в статия е поместен материал с оповестяване на социологически проучвания с посочване на изборен резултат в проценти на ПП ГЕРБ и Коалиция ” БСП ЗА БЪЛГАРИЯ” в изборите за Европейски парламент 2019 г., в нарушение на чл. 204, ал. 3 и чл. 205, ал. 5 от ИК.

  “В тази връзка, моля, да установите описаното нарушение, да разпоредите незабавното премахване на описаните резултати от сайтовете на онлайн новинарските издания, както и да наложите предвидената в ИК имуществена санкция съгласно чл. 475 от ИК.”, се казва още в жалбите.

  ГЕРБ подаде жалба в РИК 23 – София за нарушение на изборния процес в секция в район Лозенец:

  ГЕРБ подаде жалба в РИК 23 – София за нарушение на изборния процес. Допуснато е нарушение на изборния процес в секция № 11 на територията на район “Лозенец”, находяща се в 35 СУ “Д. Войников”.

  На таблото в кабината за гласуване, където се поставя списък с имената и номерата на кандидатите по кандидатски листи в поредност на партиите и коалициите, съобразно номера им в бюлетината – е допуснато умишлено разместване в номерацията. Разместването засяга именно номера на ПП ГЕРБ. Под номер 12 в списъка вместо ГЕРБ – фигурира партията на “Зелените” и техните кандидати. Въпросното нарушение крие голяма опасност да вкара гражданите в заблуждение и техният вот да бъде подменен.

  ГЕРБ-Благоевград подаде жалба до РИК, зам.-кметът на Жаджидимово от БСП агитира пред секциите и води списък на гласувалите:

  ГЕРБ-Благоевград сезира РИК Благоевград за грубо нарушение на изборното законодателство от страна на БСП. В сигнала се посочва, че зам.-кметът на община Хаджидимово Димитър Баханов от БСП агитира и раздава агитационни материали пред изборни секции в с. Копривлен, общ. Хаджидимово. В сигнала се посочва още, че зам.-кметът на община Хаджидимово отмята гласувалите избиратели в списък и всява ненужно.

  ГЕРБ-Смолян сезира ЦИК за изборно нарушение от доставчик на медийни услуги:

  ПП ГЕРБ в Смолян сезира ЦИК за изборно нарушение от доставчик на медийни услуги. Жалбата е във връзка с публикуван агитационен предизборен материал, отразен в електронния онлайн вестник “Отзвук” -Смолян, със заглавие: “Радан Кънев в Смолян: Да счупим тази азиатска форма на управление!” по повод проведена среща на кандидатите на “Демократична България” за евродепутати Радан Кънев, Албена Симеонова и Стоян Михалев в Смолян на 24.05.2019 г.

  “От извършената справка в сайта на доставчика на медийни услуги се установи, че не е публикувана информация за сключен договор между онлайн вестника “Отзвук” и Обединение ” Демократична България”, съгласно чл. 180, ал.1 от Изборния кодекс “Доставчиците на медийни услуги са длъжни да обявяват на интернет страниците си информация за договорите, в т.ч. безвъзмездните договори, сключени с партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, и/или с друг възложител във връзка с предизборната кампания, включително ако договорът е сключен с посредник.” и във връзка с изискването на чл.180, ал.3 и ал.4 от ИК, пише в жалбата.

  В нея се допълва, че е допуснато и друго нарушение, изразяващо се в липса задължителния текст “Купуването и продаването на гласове е престъпление” като този текст следва да заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и е разположен в обособено поле.

  На базата на изложените факти ГЕРБ-Смолян твърди, че онлайн вестник “Отзвук” не е спазил изискването да представи публично и по указания ред и начин информация за сключени договори във връзка с предизборната кампания, както и че обединение “Демократична България” с въпросния материал са нарушили спомената разпоредба от ИК по повод проведено предизборно мероприятие в гр. Смолян, отразено онлайн в сайта на електронната медия.

  Упълномощеният представител на община Стамболийски Стоян Богданов от ГЕРБ – Пловдив област подаде жалба до председателя на РИК 17 – Пловдивски във връзка с неправомерно извозване на жители на село Йоаким Груево. Става дума за многократен превоз на граждани с автомобил марка “Ауди”, сив на цвят, с регистрационен номер РВ 7198 ТХ, които са извозвани до няколко секции в селото, за да гласуват.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg