• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Проф. Розмари Стателова представя своя книга на “Откритие 2019”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Rozmari Statelova

  В традициите на Международния музикален фестивал „Откритие“, който представя и работата на изследователи на музиката, теоретици и създатели на музикални филми, програмата през 2019 г. във Варна продължава със среща с проф. Розмари Стателова. Чест гост на фестивала „Откритие“ от самото му създаване, тази година проф. Стателова ще представи новото си изследване „Естрада и социализъм. Проблясъци“. Премиерата ще се състои на 28 май от 18,30 часа в Радио Варна и ще бъде придружена с мултимедийна прожекция на музикални образци от времето, когато поп музиката се наричаше естрада.

  Проф. Розмари Стателова e родена и израснала във Варна. Завършва Средното музикално училище „Добри Христов“ в родния си град и теоретичния отдел на Държавната музикална академия. В продължение на дълги години пише и публикува критически отзиви за музикални събития в най-широк спектър – от Международния музикален фестивал „Варненско лято“ до поп, рок и фолклорни прояви. От 1983 г. работи в Института за изследване на изкуствата към БАН.

  Доктор на изкуствознанието, изследовател на музиката и музикалната култура с етномузиколожка и културологична ориентация. Член на Международния съвет за традиционна музика (ICTM) и Съюза на българските композитори, секция „Музиколози”. Автор е на 10 книги и стотици студии и статии в областта на популярната музика, младежката музикална култура, музиката на малцинствата и друга актуална музикалнокултурна проблематика. Освен в България, трудовете й са публикувани в Германия, Унгария, Русия, Финландия, Франция, Полша и Хърватска.

  Изследването „Естрада и социализъм. Проблясъци“ (издателство „Рива“) е посветено на развитието на т. нар. естрадна музика в България от 50-те до 90-те години на ХХ век. В този период са създадени хиляди естрадни песни, дело на български композитори, поети/текстописци, аранжори, певци и инструменталисти, много от които и до днес са част от културната памет на българите. От музиковедска гледна точка книгата се опитва да запълни празнотата в изследването на музикалната продукция, създадена в посочения период у нас, но е предназначена не само за професионалисти в областта на музиката, но и за меломани, студенти и широк кръг от читатели.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg