• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Жером Ферари е първият носител на Европейска литературна награда “Димитър Димов“
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: "Варна Лит"
  Снимка: “Варна Лит”

  Авторът на романа „Проповед за падането на Рим“ Жером Ферари (издателство “Факел Експрес”) е първият носител на Европейската награда за литература ,,Димитър Димов”. Церемонията по награждаването се проведе в първата вечер на фестивала „Варна Лит“ в препълнената Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ . Събитието бе открито с музиката от филма „Осъдени души“, в изпълнение на оркестър „Анима“.

  Официални гости на събитието бяха министърът на културата Градска художествена галерия бяха министърът на културата Боил Банов и заместник-кметът на Варна  Коста Базитов и аташето по сътрудничество в областта на френския език Представителство на Френския институт в гр.Варна Ерик Перотел.

  След тях на сцената се качиха авторите на романите-финалисти – Дмитрий Глуховски с „Текст“ (изд. „Сиела“), Добромир Байчев с „Глиненият цар“ (изд. Конкурс за непубликуван български роман „Развитие“), Жером Ферари с „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел Експрес“) и Саулюс Шалтянис с романа „Дневникът на еврейската принцеса“ (изд. „Наука и изкуство“). Петият финалист – Тайе Селаси с романа „Отивам си е възвратен глагол“ (изд. „Жанет 45“) – бе възпрепятствана и не успя да присъства лично на събитието.

  След разговор между друг член на журито – критикът, есеист и публицист Митко Новков – и четиримата присъстващи финалисти, името на победителя съобщи председателят на журито и дъщеря на Димитър Димов: писателката Теодора Димова. След нея се изказаха останалите от пазеното до момента в тайна жури на наградата: проф. д-р по български език и литература и по теория на литературния превод в INALCO, Париж Мари Врина-Николов, поетът, литературовед и драматург доц. Пламен Дойнов. Развълнуваният Жером Ферари благодари на журито за гласуваното доверие и изрази възхищението си от варненската публика.

  На 30 май – втория ден от фестивала – предстои представянето и връчването на наградите в конкурса  „Малки и големи семейни истории” с участието на популярните влогъри от канала Айде.бг, среща на арменската общност с Нарине Абгарян, голяма литературна среща с Дмитрий Глуховски, Томас Макгонигъл, Захари Карабашлиев и Пламен Дойнов. Четиримата ще се включат в дискусията „История vs. Политика”, а малко след това програмата ще продължи с три късометражни филма, селектирани от платформата за българско кино NO BLINK.

  Програмата на 31 май също обещава разнообразие от събития – литературна среща „Внимание! Жени в литературата” с гости „арменският Маркес” Нарине Абгарян, явлението Мария Лалева, талантливата поетеса Мирела Иванова и журналиста Георги Тошев; среща с поета Стефан Цанев, работилница с „майката на мотовете” Радостина Николова и незабравима среща с „Миленита на плажа”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg