• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  5 партии са получили по-големи от законовите субсидии за 2018 г.
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Пари

  Върховната административна прокуратура /ВАП/ сезира министъра на финансите, Сметната палата и Върховната касационна прокуратура /ВКП/ заради по-високите субсидии за партиите през 2018 г., съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

  Проверка на ВАП за това дали има нарушения е показала, че на петте политически партии и коалиции / ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ/ неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащата се субсидия от 11 лв. за един действителен глас, в нарушение на закона. По същия незаконосъобразен начин е формирана и разпределена субсидията за политическите партии, които не са представени в НС, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.

  Министърът на финансите Владислав Горанов е бил сезиран вчера за данните от проверката, а ВАП е определила 30-дневен срок, в който да се предприемат необходимите мерки и да се създаде организация за подобряване и контрол при разпределяне на годишната държавна субсидия, както и да започнат незабавни действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите партии за периода 2016 г.- 2018 г.

  Сметната палата е била сезирана да предприеме действия, в съответствие със законовите й правомощия за финансов контрол по отношение на политическите партии. Върховна касационна прокуратура също е сезирана заради събрани данни при проверката за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерство на финансите.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg