• Варна
  10°
  тъмни облаци
  Влажност: 29%
  Вятър: 9m/s NE
  Призьори делят 20 000 лв. на международен турнир по плуване във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  пресконференция1

  Рекорден награден фонд от 20 400 лв. ще си поделят призьорите в силния международен турнир по плуване Black Sea Cup във Варна. Това обявиха по време на пресконференция в „Залата на славата“ вчера организиторите на престижния спортен форум.

  Събитието, което е квалификация за олимпиадата в Токио през 2020 г., ще се състои на басейн „Приморски“ от 7 до 9 юни. Турнирът започва в петък, когато ще бъдат дадени два старта – в дисциплините 800 и 1500 м свободен стил, а официалното откриване е в събота от 17,15 ч. Награждаването е в неделя от 19,30 ч.

  Организатори на международната проява, която ще се проведе в рамките на инициативата „Варна – Европейски град на спорта – 2019 г.“, са община Варна, БФПС и ПСК „Черно море“. Участниците в Black Sea Cup ще атакуват квоти освен за летните олимпийски игри, и за световното първенство по плувни спортове на 50-метров басейн в Гуанджу, Южна Корея .

  На комплекс „Приморски“ ще плуват елитни състезатели от САЩ, Великобритания, национални състезатели от Турция, Беларус , Унгария, Латвия и България. Във Варна идва и звездата на родното плуване, участничка на олимпиада и световно първенство – Екатерина Аврамова. Организаторите очакват в проявата да се включат над 400 плувци, представителите на домакините от ПСК „Черно море“ са общо 50.

  Призьрите ще бъдат възнаградени освен с парични премии и с атрактивни предметни награди. Спонсори на проявата са – община Варна, „Агрополихим“, „Виваком“, „Холдинг Варна“, фондация „Лъки хънт“, „Арена“, хотел „Атлант“ и популярна марка хранителни добавки. Предвидени са и красиви плакети за призьорите.

  Black Sea Cup ще бъде по всички правила на ФИНА под ръководството на международен сертифициран съдийски състав. Участниците ще се състезават в отворена система, като класирането ще се определя спрямо възрастовите групи и пола.

  Първите трима плувци във всяка дисциплина от съответните възрастови групи ще получат медали и награди, подсигурени от община Варна.
  Бонусът за първо място е 4000 лв., за второ – 2000, за трето – 1000, за четвърто – 500 и за пето – 200 лв.

  Треньорите на първия мъж и жена по сбор на ФИНА точки от 3 дисциплини ще бъдат възнаградени с по 1500 лв. Предвидени са специални награди (по 1000 лв.) за най-добрите плувци от България – мъж/жена.

  Проявата е сред най-престижните събития от календара на Българската федерация по плувни спортове. Миналата година дебютното издание на турнира се проведе при рекорден интерес (участваха повече от 300 плувци от Великобритания, Турция, Румъния и България ) и перфектна организация и бе наблюдавано от множество почитатели на плуването, които окуп и раха трибуните на ПК „Приморски“. Комплексен победител бе ПСК „Черно море”.

  Плувните специалисти неслучайно окачествиха спортното събитие като най-силната плувна надпревара у нас от турнирен характер през последните години.

  Много силна оценка за нивото и организацията на Black Sea Cup даде и звездната българска плувкиня Екатерина Аврамова, която участва в спортния форум.

  Ръководството на ПСК „Черно море“ изказва благодарност на кмета на община Варна Иван Портних и на общинския съветник и член на УС на клуба Христо Атанасов за организацията на турнира.

  По време на пресконференцията шефът на общинската дирекция „Спорт“ Кристиян Димитров обяви: „Събитието е емблематично за града. Очаква се още по-голям интерес от миналото лято – над 400 плувци идват във Варна, за да участват в Black Sea Cup 2019 – олимпийска и световна квалификация . Община Варна подкрепя тази прекрасна инициатива на клуба – хегемон в родното плуване и шампион на България – ПСК „Черно море“.

  „Благодаря на г-н Христо Атанасов, инициативата мина основно през него. Плуването е приоритет на община Варна и дирекция „Спорт“, каза Димитров. Той пожела успех на ПСК „Черно море“: „Клубът може да разчита на пълна подкрепа и съдействие от община Варна – логистично и финансово“.

  Общинският съветник и член на УС на ПСК „Черно море“ Христо Атанасов благодари на кмета на община Варна – Иван Портних, с чиято подкрепа е осъществена организацията на турнира. Атанасов добави, че Black Sea Cup 2019 е по правилата на ФИНА И ЛЕН. Както и това, че всеки един от участниците, които се представят добре, ще вземат точки.

  „Турнирът е прекрасно начинание, което трябва да се превърне в традиция под егидата на община Варна“, категоричен е той.
  Зам.-председателят на шампиона на България Миролюб Адамов изказа благодарност към кмета на Варна Иван Портних и всички, които са допринесли за организацията и формирането на рекордния за България награден фонд.

  „Ще бъдат раздадени 20 400 лв. парични награди. Ще отличим най-добрите състезатели, ще има и доста предметни награди. Това, което отличава турнира от миналата година, е че сега той ще бъде олимпийска квалификация. И всички чужденци могат да покрият норматив за олимпиада“, коментира Адамов.

  Главният треньор на ПСК „Черно море“ Никола Петров изтъкна, че във второто издание на турнира е застъпено още по-мащабно участие на чуждестранни отбори и национални гарнитури.

  „Ще участват 20 национални състезатели от Турция, което означава, че качеството ще е още по-високо от миналото лято. Заявки са подали две националки на Беларус, както и от Латвия, два унгарски отбора, в чиито редици също се състезават национали. Очакваме и плувци от САЩ и Великобритания. Фактът, че турнирът е олимпийска квалификация, вдига летвата още по-високо“, каза Петров.

  Той изрази надежда, че плувците, които ще дойдат във Варна, ще разнесат мълвата за турнира в своята родина: „Миналата година получихме много положителни оценки, че организацията е била блестяща“.

  Наставникът на шампиона на България по плуване анонсира, че феновете на плуването във Варна ще видят на басейн „Приморски“ звездната Екатерина Аврамова, както и 12-тата на световно първенство Габриела Георгиева. „Най-добрият ни състезател Антъни Иванов няма да може да участва. Той няма право спрямо правилата на американските универсиситети да плува в турнири и да получава парични премии, тъй като взема пълна стипендия в Щатите. Любомир Епитропов няма да дойде по същата причина“, обясни Петров. И добави, че в Black Sea Cup ще плуват юношеските национали на България. За тях турнирът е последно контролно преди европейското за младежи, което предстои в началото на юли.

  Главният треньор на домакина на турнира разясни, че има две различни таблици за покриване на квоти за олимпиада и световното: „Олимпийските квоти се базират на постижения от предната олимпиада – до 16-то място. Те са сва вида – А и Б. Таблицата за нормативи за световното се определя от ФИНА и е на 1,5 % отстояние от олимпийския норматив“, коментира Петров.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg