• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Преля язовир в провадийското село Тутраканци, има евакуирани хора
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Кадър: Нова телевизия
  Кадър: Нова телевизия

  Язовирът в провадийското село Тутраканци преля. На място са екипи на пожарната и специализирана техника. Те прокопават канал между дерето, по което приижда водата, и близката река, за да спре пълненето на язовира, каза пред БНТ областният управител на Варна Стоян Пасев.

  Малко по-късно bTV, позовавайки се на кмета на селото Росен Горанов съобщи, че е започнала евакуацията на обитателите на 20 къщи. Изведени са хората в домовете, разположени най-близко до стената. Има опасения, че тя може да поддаде. Полицейски служители ще охраняват къщите на евакуираните хора.

  Язовирът е с площ от около 30 дка. Той е общински, даден е на концесия. Най-вероятната причина за преливането му е, че водата не е изпускана редовно и последните дъждове са довели до преливането.

  От пожарната съобщиха, че е обявено частично бедствено положение след сигнал за преливане на язовир “Тутраканци”. Два екипа на пожарната и хидромодул с изпратени на място. Над язовирната стена се поставени чували с пясък. С багер разширяват преливника на язовира. Към 18:30 часа се отчита спад в нивото на язовира, няма и преливане през стената. Предупреден е и кметът на съседно село Бозвелийско, както и областният управител за готовност за евакуация, ако се наложи.

  От 12:00 часа до 15:00 часа екипите на РДПБЗН–Варна са реагирали на 12 сигнала, свързани с наводнени мазета, приземни етажи и мазета.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg