• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  55-годишна жена получи условна присъда за имотна измама
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Районен съд

  55-годишна жена беше осъдена на първа инстанция от Районен съд – Варна за извършена имотна измама. Подсъдимата беше призната за виновна по повдигнатото спрямо нея обвинение за измама в големи размери, в резултат на която причинила на друга жена имотна вреда в размер на над 70 000 лева. Деянието е извършено в условия на продължавано престъпление в периода от месец септември 2011 г. до 3 октомври 2012 г. Пострадалата, която не живеела постоянно в страната, чрез публикувана обява в агенция за недвижими имоти се свързала с подсъдимата, направила оглед на предлагания за продажба апартамент и се договорили да го закупи на няколко вноски за общата сума от 36 000 евро.

  След плащането на част от сумата, бил сключен предварителен договор за покупко-продажба на имота. За поддържане на заблудата на клиентката бил предоставен и ключ за жилището.  По настояване на подсъдимата, с две преводни нареждания през 2012 г., пострадалата окончателно изплатила договорената за имота цена. При завръщането си в България тя поискала сделката да бъде финализирана с нотариален акт. Тогава подсъдимата поискала отсрочка за изготвянето на документите, като изтъкнала финансови затруднения и поела ангажимент при следващото й завръщане това да бъде направено. Впоследствие подсъдимата престанала да отговаря на обаждания, а при извършена справка се установило че същият имот е бил ипотекиран с две последователни договорни ипотеки в полза на трети лица.

  55-годишната подсъдима е с чисто съдебно минало. Районен съд – Варна й наложи наказание от 2 години лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години. Тя бе осъдена да изплати на гражданския ищец обезщетение за причинената имотна вреда. В нейна тежест е още сума от над 6000 лева, представляващи направени по делото разноски от гражданския ищец за адвокатско възнаграждение, както и държавната такса върху уважения иск. Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред горната съдебна инстанция.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg