• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Борисов предложи 1 лв. партийна субсидия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Кадър: news.bg
  Кадър: news.bg

  Премиерът Бойко Борисов лично дойде в Народното събрание, за да внесе предложение за партийна субсидия за 1 лв. на глас. Това е 11 пъти по-малко от определената в момента по закон. Още преди да започне с изявлението си, на премиера му бе зададен въпрос вярно ли е, че се намалява партийната субсидия. На него Борисов отговори: “Много се наслушахме на популизъм и с колегата Горанов сме го защитавали това, защото ще стане накрая като в Чехия, където милиардерите и олигарсите да са премиери. Партиите ще станат собственост на бизнесмените”.

  Премиерът заяви, че се надява всички партии да подкрепят предложението. По думите му управляващите показвали, че са добър стопанин. С парите ще строим детски градини и ясли, обеща Борисов, цитиран от news.bg.

  Премиерът иска да види  как с 1 лев партийна субсидия ще се оправят партиите в следващите години, как ще ги плащат на изборите, на социолози и политолози. По думите му, който се обяви срещу лудите, сам го обявяват него за луд. “Аз бях на изборите като кмет без нито един лев, без партия, без нищо”, похвали се Борисов и допълни, че Ханс Зайдел и Конрад Аденауер се погрижили да се структурира партията по европейски тип.

  Борисов, ако бил журналист, щял да зададе следните въпроси: Защо след толкова години управление на БСП и ДПС поотделно или заедно не направиха това да няма данъци. Защо сега казват, че има пари в държавата, а преди при тях нямало. Според премиера това са логични въпроси.

  По темата от последните дни и предложенията за намаляване на ДДС върху определени стоки, каквито предложения дойдоха и от ДПС, и от БСП, премиерът се изказа скептично, но заяви, че това е възможно да се направи за ДДС-то за книгите, тъй като образованието е действително приоритет на това правителство.

  По думите му ГЕРБ събират пари от битката с контрабандата. На въпрос дали партньорите са подкрепили предложението му Борисов заяви, че партньорите са в залата, но него никой не го пита за много предложения, чувал ги всеки ден, от който да било.

  Борисов припомни, че още преди 2 години настоявал субсидията да е 1 лев, но тогава някои сили в парламента надделели. Борисов посочи, че парламентът е “нашият началник и ако искат редакционна поправка, внасяме нов закон – 1 лев партийна субсидия”. Той обеща, че това, което е получил ГЕРБ в повече, както някои други партии, ще се върне незабавно в бюджета.

  Премиерът не се притеснява от напрежението между партньорите, защото били в добро настроение. Припомняме, преди дни стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

  Върховна административна прокуратура, която провери изнесената информация в Шоуто на Слави”, че партиите всъщност са получили не 11 на глас, а над 13 лв. и че методиката на изчисляване на субсидиите, всъщност противоречи на закона. Шоуто на Слави се позова на получена от МФ информация, но главният прокурор Сотир Цацаров веднага се самосезира и разпореди проверка.

  Върховна административна прокуратура е сезирала и Сметната палата да осъществи финансов контрол, както и Върховна касационна прокуратура предвид събраните данни за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерство на финансите.

  Според оповестеното от “Шоуто на Слави” реално изплатената субсидия е от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече. Проверката на ВАП води до извода, че на петте политически партии и коалиции – ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и “Воля” – неправилно са изплатени суми и в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. От БСП обявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. БСП поискаха и оставката на министър Горанов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg