• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Горанов: Можем да платим сумата за изтребителите наведнъж
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  iztrebitel

  Финансовият министър Владислав Горанов смята, че е по-малко вероятно да договорим разсрочено плащане с “Локхийд Мартин” по сделката с изтребителите. Според Горанов обаче държавата ни има възможност да плати сумата наведнъж, а не както настояваше военния министър Красимир Каракачанов – на вноски, пише news.bg.

  С позицията си финансовият министър се разминава от създалото се мнение, че преговорите ще се водят основно за разсрочване на плащането. Изказвания в такава насока направи неведнъж именно Красимир Каракачанов.

  По думите на Горанов сумата за изтребителите е доста сериозна, но за радост, държавата би могла да я плати наведнъж. Той не отговори дали става въпрос за заем, но повтори, че може да си позволим да я платим наведнъж. Горанов допълнително посочи, че страната ни все още е в преговори за разсрочено плащане и все още има вероятност такова да бъде договорено. До есента страната ни трябва да бъде наясно с всичко.

  Горанов обясни, че със сигурност военните проекти са скъпо за фиска усилие, но това, в което е убеден е, че изтребителите са най-оптималният за България вариант. Той се надява да бъде постигната оптималната цена. “След като сме членове на НАТО и това усилие трябва да бъде направено”, акцентира Горанов.

  Припомняме, че Американският конгрес одобрил финансовата рамка за придобиване на 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок 70 от България преди няколко дни, след което в България се разгоря дискусия за цената, която американците искат от нас за закупуването на изтребителите. Няколко пъти военният министър Красимир Каракачанов обясни, че гласуваното е само финансовата рамка, максималната сума, а не окончателната цена на сделката.

  В момента текат преговори с “Локхийд Мартин” по окончателните параметри на сделката, като от българска страна е сформирана делегация с представители на четири министерства. Първоначално българският парламент даде разрешение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1,8 млрд. лв., но след това бе прието допълнително решение, според което се допуска отклонение от посочената цена.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg