• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Само два варненски плажа са с кристално чиста вода
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  море, лято, плаж

  Чистотата на плажовете във Варненска област продължава да не се подобрява и качеството на водите им е по-ниско в сравнение с ивиците на север и на юг.  Това става ясно от последния доклад на Европейската агенция за околната среда, показа проверка на Дарик. В проучването, което се прави ежегодно преди началото на всеки летен сезон и има за цел да ориентира туристите, са използвани данни за 2018 г.

  23 плажни ивици в границите на Варненска област попадат в доклада. От тях две са с отлично качество на водата, 13 са с „добро”, 7 са със „задоволително” и една е с „лошо”. Както и в миналогодишното проучване единствените плажове с отлични оценки са „Морско око” в курорта „Златни пясъци” и „Къмпинг Луна” в Бяла. Според доклада от 2016-та година в тази категория попадаха още 11 ивици, но оценката за качеството на водите им обаче беше променена от „отлична” на „добра” и в настоящото проучване също остава такава. Това са плажовете в курортите „Св. св. Константин и Елена”, „Слънчев ден” и „Златни пясъци”, Фичоза, Ветеран, Паша дере, Камчия и Шкорпиловци.

  От градските плажове във Варна единственият с добра оценка е „Бриз Буните”. На останалите ивици качеството не се подобрява и се определя като „задоволително”. Това се отнася за Централния и Южния плаж, както и ивицата в квартал „Аспарухово”.

  За поредна година Офицерският плаж е най-мръсният не само във Варна, но и в цяла България. От 2013-та година насам докладите не препоръчват къпането там. Въпреки че един от двата най-чисти плажа във Варненска област е „Къмпинг Луна” в Бяла, качеството на водата на останалите три ивици в морското градче не е на същото ниво. Във втори пореден доклад те получават задоволителна оценка, след като в минали години оценките им бяха отлични или добри.

  Плажовете на север и на юг от Варна са значително по-чисти, като нито един от тях не получава слаба или задоволителна оценка. По Северното Черноморие всички ивици имат отлично качество, като единствено „Божурец” е с добро.

  По Южното Черноморие 17 ивици са с добро качество, а 30 са с отлично, като сред тях са и всички градски плажове в Бургас. Като цяло за България от общо 95 наблюдавани места за къпане, сред които попадат и четири язовира, над половината са с отлично качество, а близо 38 % са с добро качество.

  По процент на ивиците с кристално чиста вода страната ни е на предпоследно място в Европа, изпреварвайки единствено Полша.  В четири европейски държави над 95 % от плажовете имат „отлично“ качество. Това са Кипър, Малта, Австрия и Гърция. С най-много водни басейни с лошо качество на водата за къпане са Италия (89), Франция (54) и Испания (50).

  2 коментара

  1. Бени

   Не знаех, че Австрия има море и плажове.

   • bluesong

    Море няма,но плажове има със сигурност.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg