• Varna
  12°
  ясно небе
  Влажност: 87%
  Хлябът и виното от древността до наши дни – в изложба
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  image description

  Изложба „Хлябът и виното – от древността до наши дни”, част от поредицата ежегодни тематични изложби на Регионален исторически музей във Варна, ще бъде открита на 14 юни от 16 часа в зала „ЮГ“ на Археологическия музей. В нея, чрез разнообразни експонати от колекциите на музея, изображения и откъси от стари текстове, се проследява историята на хляба и виното от дълбока древност до наши дни.

  В изложбата са представени разнообразни археологически артефакти: керамични съдове, хромели, печати за хляб и т.н. Също така, различни предмети, свързани с българския традиционен бит, с Православието и фолклорните вярвания и ритуали. Чрез различни предмети и документи се проследява историята на хляба и виното и през светския ХХ в.: както темата за промишленото производство, така и  ролята им в ежедневния живот.

  Акцент в изложбата е копието на едно от най-прочутите тракийски съкровища – Боровското. Сребърният сервиз за ритуално пиене на вино е забележителен със своята украса, разказваща в образи за богатата и тайнствена религия на траките. Съкровището е любезно предоставено за изложбата от Регионален исторически музей – Русе. Посетителите могат да разгледат изложбата до края на месец септември т. г.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *