• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Фалшивите новини – по-разрушителни от ракетите според Радев
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Президентство
  Снимка: Президентство

  Истината се дави във фалшиви новини. С тези думи президентът Румен Радев откри шестия световен конгрес на информационните агенции в НДК, чието мото тази година е “Новините на бъдещето”.

  Думите губят битката с образа според него, наемат се армии от тролове, за да се дискредитират идеи и личности, а разрушителният ефект може да бъде по-голям от този на ракетите, убеден е президентът, предаде news.bg .

  По думите му дигиталните алгоритми вече по-често моделират ценностната ни система. “В свят на растящи политически и икономически зависимости, предоставянето на обективна информация е ценност, която свободните общества отстояват”, заяви той.

  Бързината според него вече е за сметка на осведомеността. Трябва да филтрираме информацията и да я трансформираме в знание, каза още Радев. Именно борбата с дезинформацията, програми за проверка на фактите и ролята на съвременната журналистическа професия бяха поставени във фокуса на дискусиите. На форума присъстваха 200 делегати, сред които и представители на световните медии.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg