Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Рекордни 25 държави идват на турнира „Царица Маргарита“
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

царица маргарита

Състезателки от 25 държави ще се представят на турнира по художествена гимнастика „Царица Маргарита“ във Варна. 27-мото издание на проявата е на 6 и 7 юли в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта. До момента участие са потвърдили Австралия, Азербайджан, Англия,  Андора, Белгия, Германия, Грузия, Египет, Израел, Испания, Канада, Кипър, Колумбия, Норвегия, Португалия, Румъния, Русия, Турция, Унгария, Филипините, Франция, Хърватия, Чили, Япония и домакините от България. Това е абсобютен рекорд в историята на турнира, който води началото си от 1992 г. Досега най-масово бе участието през 1995 и 2006 г., когато се представиха по 17 държави. Миналата година участваха школите на 14 страни. Създател и организатор на проявата от календара на БФХГ е Анелия Атанасова.

„Преди броени дни навърших 70 години. Получих десетки поздравления, но най-големият подарък за юбилея ми е участието на толкова много държави. Не може да не ме радва фактът, че нашият турнир се утвърди през годините и днес се превръща в едно минисветовно първенство“, заяви Анелия Атанасова.

Както и миналата година в настоящото издание на проявата ще се проведат паралелно две състезания. Първото е турнир по ФИГ (Международната федерация по гимнастика). Надпреварата тук е в две възрастови групи  – девойки старша и жени. 10 гимнастички при жените ще се състезават в шампионат на уредите и многобой.

„По-любопитна е надпреварата при девойките. Тук на килима ще си дадат среща 30 момичета, като състезанието ще се проведе по интересна схема, която ще бъде приложена на първия световен шампионат за младежи в Москва от 19 до 21 юли. Ще има освен шампионат на уредите и индивидуален отборен многобой, а с включването и на 6 девически ансамбъла ще се формира и отборно класиране. На практика варненският турнир е последна проверка за девойките преди шампионата в Москва и затова състезанието се очертава много силно“, коментира Мая Максимова, технически секретар на турнира. Шампионатът в Москва е първият в историята на художествената гимнастика за тази възраст. Той ще се проведе в комплекс „Лужники“ в руската столица. Досега девойките играеха само на европейски първенства и на младежки олимпийски игри.

На „Царица Маргарита“ във Варна по традиция ще видим и ансамблови съчетания. При девойките ще се представят Великобритания, Германия, Испания, Норвегия, Унгария и България, а при жените ще изиграят композициите си Турция и Израел.

Клубният турнир във Варна ще бъде изпитание най-вече за родните гимнастички, разпределени в няколко възрастови групи, а във втория ден от надпреварата – на 7 юли, след приключване на финалите в турнира на ФИГ, е предвидено и състезание за най-малките от школите – „Гимнастрада“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *