• Варна
  14°
  тъмни облаци
  Влажност: 41%
  Вятър: 12m/s ENE
  Водещи експерти учат деца как да се пазят от кибертормоз
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  деца

  В различни училища във Варна стартира иновативния за България проект „Кибермагьосници” – на ВСУ „Черноризец Храбър” и Черноморската академия за сигурност. Обучението, основано на израелския опит и адаптирано към местните потребности с помощта на експерти от Варненския свободен университет, има за цел да предпази учениците от заплахите и кибертормоза в интернет, да даде модел за реакция при проблем и да научи децата да ползват сигурно и безопасно мрежата. Проектът се реализира с подкрепата на отдел „Образование и младежки дейности” на Община Варна.

  „Обученията протичат при голям интерес от страна на децата, техните педагози и директорите на учебните заведения. Дискутират се заплашителни съобщения и емоционалната вреда от интернет под различни форми», коментира проф. д-р Теодора Бакърджиева, според която проектът на ВСУ «Черноризец Храбър» е изключително навременен и от особена важност за защита на подрастващите, особено след последния случай от Пловдив.

  “Децата са една от най-уязвимите групи, които могат да бъдат засегнати от опасностите в интернет”, коментира експертът по национална сигурност от ИзраелВладимир Бронфенбренер. Той допълни, че в страната му е създадена много добра система за сигурност, която днес вече се прилага и в европейските държави.

  Специално подготвените ресурси са предоставени на училищата, с тях ще бъдат запознати и родителите.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg