• Варна
  14°
  разсеяна облачност
  Влажност: 60%
  Вятър: 5m/s NW
  Почитаме Свети Дух
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  свети дух

  Днес е празникът на Свети Дух. Той се отбелязва от православните християни понеделникът след Петдесетница, когато се празнува слизането на Светия Дух над апостолите и даруването им с Божествената му благодат.

  За БНР врачанският митрополит Григорий уточни: Цялата богослужба е в прослава на Дух Светий – на Третото лице на Светас Тройца, равнозначно на Отца и Сина. Този Дух Светий, който приемаме при Тайнството Миропомазание и който ние със своя живот и дела трябва да се стремим да запазим в себе си – да бъдем едни истински жилища на Пресветия Дух“.

  В деня на Свети Дух православният храм-костница “Света Троица”в Гюешево отбелязва своя храмов празник. В осветената през 1930 година храм-костницата в Гюешево в специален саркофаг се съхраняват костите на около 1 500 загинали български войници и офицери по време на войните от 1912 до 1918 година.

  Всяка година на този ден в черквата се прави и курбан за здраве, уточни кметът на граничното село Таня Георгиева:
  „Два казана манджа правим, че и трапезарията с помощта на местното население сме я привели в добър вид вече“.

  На големия християнски празник Свети Дух всяка година се отбелязва и Денят на Ямбол. Празничният ден започва с литургия в най-старата ямболска църква „Св. Троица“. Непосредствено след ритуала по издигане на знамената и словото на кмета ще е тържествената сесия на Общински съвет – Ямбол, на която ще бъдат връчени наградите за Празника на града.

  В 12 часа в кв. “Каргон” ще започне народният събор „Света Троица”.  На него ще бъде отслужен благодарствен молебен, предвидена е и богата фолклорна програма. На 14-ата традиционна изложба “Светлината”, този път ще бъдат представена живопис и инсталации на Елена Парушева. Празникът ще завърши с концерта “Който може, го може” през читалище „Съгласие”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg