• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Над 1200 самодейци от 60 читалища се изявяват на събор в Бяла
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  читалища събор

  За единадесета поредна година Община Бяла и Народно читалище „Пробуда – 1928“ са домакини на едно от най-големите събития за самодейни колективи – Националния събор на читалищата.  Съборът бе открит на 18 юни и ще продължи до 22 юни (събота). В сряда и четвъртък програмата започва от 19:00 часа, а в петък и събота поради големия интерес началото е изместено в 18:30 часа.читалища събор5

  Над 1200 самодейци ще се изявят на централния площад в град Бяла. Изявите са толкова разнообразни, колкото е читалищното дело. В рамките на петте концертни вечери публиката ще има възможност да се наслади на вокални групи за стари градски и естрадни песни, колективи за автентичен и обработен фолклор, театрални колективи, фолклорни танцови формации от всички възрасти, мажоретни състави, кукери и още много други.

  Националният събор на читалищата няма конкурсен характер. Всяко читалище получава плакет със символа на Събора за спомен, за всяка група или индивидуален участник са изготвени грамоти. Най-атрактивните изпълнения могат да спечелят златен медал, а след приключване на събитието едно от всички читалища ще бъде носител на специалната „Награда на кмета на Община Бяла“.

  Организаторите предоставят още една възможност за изява с участие в изложението „Произведено в България – читалища“. Читалищата подреждат предмети изработени от сръчните ръце на самодейците. През годините са представяни красиви картини, сувенири и предмети изработени с различни техники от приложното изкуство, плетива и традиционни български шевици.

  Днес ще се проведе експертна среща между секретарите на читалищата и представител от Министерство на културата, на която ще бъдат обсъдени актуални читалищни теми и проблеми. Участниците в ежегодната среща я отчитат за изключително полезна, защото тя им дава възможност не само за актуализиране на информацията относно програми на Министерството и възможности за финансиране на проекти, но и за обмяна на ценен опит и идеи.

  Организаторите споделят, че в началото преди 11 години не са вярвали, че Националният събор на читалищата ще се превърне в една от най-мащабните прояви на самодейното изкуство не само по Черноморието, но и в цялата страна. Всяка година прииждат нови участници от всички краища на България, с тях се завръщат и стари участници, които допринасят за колорита на концертната програма.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg