• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Представят награден с престижна награда сборник с разкази във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  angel ivanov

  Сборник с разкази „Техническа проверка“ на Ангел Иванов ще бъде представен във Варна от 18 часа на 20 юни в книжарницата във Фестивалния и Конгресен център. Изданието получи най-престижната награда за литературен дебют в България – „Южна Пролет“, а текстът от него „Добрият християнин“ спечели националния приз „Рашко Сугарев“ за публикуван къс разказ.

  Освен самият автор в представянето ще участват актрисата  Ина Добрева и писателят Людмил Станев. Книгата вече имаше дузина подобни представяния из страната, сред които София, Стара Загора, Габрово, Ловеч, Велико Търново, Пловдив, Асеновград и др.

  В “Техническа проверка” са събрани истории за пътя към Пътя, или за крачещия между физическото и духовното човек. Един от най-четените, популярни и обичани български писатели Деян Енев казва за книгата: „Това е може би най-силният разказвачески дебют, който съм чел през последните години.“

  А друг млад писател – Евелина Митева споделя за сборника: „Книгата на Ангел Иванов е някъде там, между ироничното и по младежки сериозното отношение към живота; между Света гора и Слънчев бряг; между пътуването на стоп и неочакваното пристигане у дома; между святото и надменното; между смирението и проклятията; написана така, че да ви повлече със себе си по пътя, а пък вие да си прецените, дали си е струвало.“

  Името на книгата всъщност е заглавието на първия програмен свръхкъс текст в нея, в който се разказва за един мъж, който се завръща на старото си работно място чрез измама. Оказва се, че години наред той е извършвал техническата проверка на сирените, които при нужда предупреждават населението за тревога от бедствия, аварии, въздушни атаки и т.н. Сега обаче, в деня, в който уж само технически се проверява изправността на машините и технологията (впрочем, това се случва всяка година  на 1 април и 1 октомври), той ще изкрещи на града и света – urbi et orbi – последната спасителна истина за Човечеството.

  Ангел Иванов е роден в Габрово през 1988 г. Възпитаник е на Националната Априловска гимназия – първото новобългарско светско училище от 1835 г., чието Източно крило е построено от неговия пра-пра-прадядо Уста Продан Колев. Преминава през всички детско-юношески формации на местния футболен отбор „Янтра“. Завършва „Журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, където е един от създателите на студентското радио „Реакция“.

  Работил е като надничар, гардеробиер, рецепционист, пазач, копирайтър на свободна практика. Бил е телевизионен сценарист в „Ку-Ку Презареждане“, „Господари на Ефира“ и други предавания. Пише в различни печатни и онлайн медии, сред които списание „Джамборе“, сп. „Мениджър“, Webcafe, Actualno. През лятото на 2013 г. сам извървява пеша цялото родно черноморско крайбрежие – от Дуранкулак до Резово – или близо 400 км за 12 дни. Пътувал е на автостоп из България, Балканите, Европа и Азия. Бил е пилигрим из Светите земи и Света гора Атон.

  Сборникът с разкази “Техническа проверка“ е неговата дебютна книга, която съдържа текстове, писани през последните 12 години.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg