• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  БСП поиска изслушване на шефа на НЗОК за смъртта на 6-годишната Мими
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БГНЕС
  Снимка: БГНЕС

  БСП иска изслушване на директорите на НЗОК и “Медицински надзор” заради смъртта на 6-годишната Мария в ИСУЛ. Малката Мими е родена със Синдром на Даун, а през 2017 г. се разболява от левкемия. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди няколко месеца зловещото заболяване се завръща. През април момиченцето е прието в ИСУЛ. Въпреки усилията на лекарите, състоянието на Мими постоянно се влошава, като вчера се наложи детето да бъде поставено на командно дишане заради усложнения със сърцето и белите й дробове.

  Междувременно стана ясно, че родителите й са получили фактура за близо 14 000 лева заради два медикамента Винкристин и Онкаспар, които са използвани за лечението на дъщеричката им, но не са в списъка с лекарствени продукти, които НЗОК заплаща по реда на Наредба №10. Майката на Мими е подала документи още в края на април лекарствата да бъдат поети от касата, но до снощи решение по казуса нямаше. Именно това ядоса червените.

  Случват се смърти в България, има нелечими болести, но по никакъв начин не можем да го използваме политически. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и на здравната комисия Даниела Дариткова в декларация от името на групата във връзка със случая. И лекарите съпреживявали трагедията. В ИСУЛ работят лекари на световно ниво, заяви още доктор Дариткова, цитирана от news.bg.

  Извинявам се, но емоцията ми е обяснима. Като лекар и като майка искрено съчувствам и изказвам своите най-искрени и дълбоки съболезнования. Това не се преживява, но се съпреживява. Искам да подчертая, че за съжаление се случват смърти в България. Има нелечими болести. Не можем политически да използваме това тук от тази трибуна. Ако има наистина административни нарушения, те трябва да се разглеждат по надлежния ред, посочи Дариткова.

  За целта ще се направи изслушване в Комисията по здравеопазване. Това изслушване е в ход, на което ще се изяснят всички подробности, има ли административни нарушения и недоразумения около лечението на това дете. Убедена съм, че колегите от ИСУЛ са положили всички усилия, каза още Даниела Дариткова.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg