• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Борисов свиква коалиционен съвет за партийните субсидии
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Пресцентър МС
  Снимка: Пресцентър МС

  “Ревност в предложенията, кой колко пари да похарчи в държавата, за да станат безплатни колкото може повече неща – всички партии имат подобни предложения. По-малко са предложенията как да съберем повече приходи в държавата”. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел относно въпроса с партийните субсидии. Министър-председателят подчерта, че именно това правят в правителството – обмислят как да привлекат повече инвеститори или как да вдигнат Брутният вътрешен продукт, пише news.bg.

  Министър-председателят съобщи, че ще се проведе коалиционен съвет, на който темата ще бъде обсъдена. Съобразих се с коалиционните ми партньори и ще забавим решението за партийните субсидии с една седмица, посочи той.

  Борисов обаче бе категоричен, че ще отстоява предложението за 1 лев. “Ако партиите в Народното събрание вземат друго решение, това е демокрацията. Позицията на ГЕРБ е съобразена с референдума и с мнението на 2,5 млн. души”, посочи той.

  Относно коментарът на лидера на БСП Корнелия Нинова, че отпадането на гласуването за намаляване на субсидиите е фиаско за Борисов, премиерът отвърна с въпрос: “Кое е фиаско? Че две години БСП не говориха по въпроса, за да не ги захване Слави Трифонов. Те са царе на такива думи, затова и толкова години съм премиер – защото те винаги са победители, но само на думи. Не им правят чест тези коментари, мислех, че при 10% разлика на евроизборите ще си направят изводи”.

  Министър-председателят отговори и на въпрос за преговорите със САЩ за изтребителите. Той посочи, че военното министерство е получило оферта от Съединените щати, която се обсъжда.

  Водят се финални преговори и тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до подписване на договор, ще актуализираме бюджета, съответно ще се дадат тези пари от резерва, който имаме”, обясни премиерът.

  Припомняме, след дебати в пленарна зала на 12 юни предложението партийната субсидия на партиите да стане 1 лв. мина със 117 гласа “за” и 90 против. Информацията за нарушенията бе подадена на 20 май 2019 г., в предаването “Шоуто на Слави” по bTV.

  Партийната субсидия е трябвало да бъде 32 128 844 лв., но вместо това в бюджета е предвидена и реално изплатена субсидия от 38 684 384 лв. Това е с 6 519 540 лв. повече, информират от екипа шоуто. Слави Трифинов написа във “фейсбук” профила си, че Борисов се опитва да спаси Владислав Горанов и да удържи народния гняв с предложението партийната субсидия да стане 1 лв.

  На 4 юни стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии. Върховна административна прокуратура, която провери изнесената информация в Шоуто на Слави”, че партиите всъщност са получили не 11 на глас, а над 13 лв. и че методиката на изчисляване на субсидиите, всъщност противоречи на закона. Шоуто на Слави се позова на получена от МФ информация, но главният прокурор Сотир Цацаров веднага се самосезира и разпореди проверка.

  Проверката на ВАП води до извода, че на петте политически партии и коалиции – ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и “Воля” – неправилно са изплатени суми и в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. От БСП обявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. БСП поискаха и оставката на министър Горанов.

  БСП поканиха ръководствата на групите на ГЕРБ, ОП и ДПС в парламента за разговори, свързани с предстоящата промяна в размера на годишната държавна субсидия за политическите партии.

  От ГЕРБ обаче заявиха, че нямало за какво да приказват със социалистите за субсидиите. На 18 юни БСП трябваше да проведе дискусия за партийните субсидии с Обединените патриоти. Представителите на патриотите обаче не се явиха в Народното събрание. В отсъствието им те видяха принизяване на парламентарната пред изпълнителната власт.

  Днес се очакваше депутатите да гласуват на второ четене проекта за намаляване на субсидиите. Това обаче се отлага засега, защото в НС не е постъпил доклад от бюджетната парламентарна комисия. Омбудсманът Мая Манолова пък заплаши, че ако проектът мине, мигновено ще сезира Конституционния съд за нарушаване на демократичните устои и политическия плурализъм.

  От своя страна лидерът на НФСБ Валери Симеонов съобщи, че заедно с ВМРО са направили равносметка и са преценили, че решението трябва да се отложи, докато се направи консултация с всички политически сили.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg