• Varna
  12°
  лека мъгла
  Влажност: 100%
  Вятър: 3m/s SSE
  КПКОНПИ за “Апартаментгейт”: Няма нарушения
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Кадър: Нова телевизия
  Кадър: Нова телевизия

  “Апартаментгейт” – без конфликт на интереси. Изводът е на антикорупционната комисия, която проверяваше сделките за имоти на висшите етажи на властта. Комисията разследваше информация за апартаменти, купени на по-ниски цени от пазарните. Според нея, няма нарушаване на закона нито при Цветан Цветанов и Цецка Цачева, нито при министър Николина Ангелкова, предаде Нова телевизия.

  Без съмнения за конфликт на интереси е приключила и антикорупционната проверка срещу бившия зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, депутата Вежди Рашидов и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Скандалът със скъпите имоти започна преди няколко месеца и беше основна тема преди изборите. Проверката на прокуратурата за корупция и данъчни измами обаче продължава до края на юли.

  Цветан Цветанов,  Цецка Цачева, Николина Ангелкова, Лозан Панов, Ваня Колева, Красимир Първанов, Вежди Рашидов  – седем души от висшите етажи на властта с апартаменти под съмнение от март насам. Според решенията на Антикорупционната комисия  в сделките им нямало конфликт на интереси.

  Според проверките обаче никой от замесените в „Апартаментгейт” не е получил облага или не облагодетелствал свои близки. Единственото ясно е, че всички са били на висш пост.

  Според Комисията прегрешението на Цветан Цветанов също е само едно, но, реално, не  е направил нищо, за да злоупотреби с позицията си. А самият Цветанов подозираше, че така ще стане още през март. Въпреки това – загуби всичките си постове. „Искам само да попитам дали ще ми се извини някой за това”, каза Цветан Цветанов.

  Извинение засега не получава и Цецка Цачева. Тя също загуби поста си на министър. Купила имот на зелено – според медийните публикации – на по-ниски от пазарните цени.

  Според Антикорупционната комисия- за 1066 евро на квадратен метър, което заради етапа на строителство “на зелено” означавало риск апартаментът да не бъде завършен, както и станало. И така – привилегия за Цачева също нямало пред фирмата продавач.

  „Нямам категорично никакъв конфликт на интереси, тъй като моята работа не е свързана с работата на дружеството. Няма никаква връзка, че с г-н Цветанов сме клиенти на тази фирма в близко време”, каза Цецка Цачева.

  Според Антикорупционната комисия в „Апартаментгейт” вече няма „гейт”.  Заключението “Не установява конфликт на интереси” важи и за бившите заместник-министри Ваня Колева и Красимир Първанов; важи и за тези, които все пак не загубиха постовете си – шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов, министъра на туризма Николина Ангелкова и депутата Вежди Рашидов.

  Въпреки липсата на конфликт на интереси, разследването дали има корупция и данъчни измами е различно и продължава под надзора на прокуратурата.

  „Поддържаме постоянен контакт с колегите от НАП с оглед на това дали са извършили престъпление, което по компетентностите на прокуратурата”, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев. Краят на прокурорските проверки на апартаментите се очаква в края на юли.

  Срещу други четирима политици Антикорупционната комисия прекрати проверките. Елена Йончева и Крум Зарков от БСП също бяха разследвани за имоти. Проверките обаче са спрени, защото не са били на висши постове за периода, за който се проверяват. А срещу Валери Жаблянов от левицата и бившият вицепремиер Валери Симеонов нямало закон, който може да се приложи, за да се установи конфликт на интереси.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *