• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Океанографска станция ще мери ерозията по крайбрежието
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Снимка: АБЧО

  Снимка: АБЧО

  Океанографска станция HERMES BG1 бе инсталирана и въведена в експлоатация в морето край курорта “Св. Св. Константин и Елена” в началото на тази седмица по инициатива на Асоциацията на българските черноморски общини  (АБЧО). Съоръжението ще предоставя важна информация в реално време за състоянието на Черно море и се очаква да се превърне в надежден източник на данни за специализираните потребители – рибари, яхтсмени, морска изследователска и научна общност. Точното му местоположение е на траверс на нос Св. Георги, на половин морска миля от брега и е оборудвано като навигационен източен кардинален буй според изискванията на YALA. Тое монтирано след редица процедури и съгласуване с отговорните институции.

  Финансирана от Програма за транснационално сътрудничество „Балкани – Средиземно море 2014-2020″ в рамките на проект „HERMES – Хармонизирана рамка за смекчаване на ерозията на крайбрежните райони“, океанографската станция след 10 месеца събиране на данни се очаква да предостави моделиране на бреговата ерозия.

  Ерозията на черноморския бряг е една от основните заплахи, пред които са изправени крайбрежните общини. През последните 100 г. около 70% от световните пясъчни брегове са се оттеглели поради ерозия на бреговете, а 20% от бреговата линия на ЕС еластично се е разпаднала. Крайбрежната ерозия е пряко свързана с икономически загуби, дължащи се на оттеглянето на крайбрежието и загубата на земя, екологичните щети и обществените проблеми, които поражда. На тази база, АБЧО като национален партньор на проект се надява с въвеждането в експлоатация на океанографската станция HERMES BG1 да се направи реална оценка на историческите и бъдещите %-ти на оттегляне на бреговете и на показателите за уязвимост на ерозията и изменението на климата.

  За тази цел, в изграждането на станцията е включено оборудване, което позволява да се измерва посоката на вълнението; да се получават данни за морското ниво и визуално наблюдение в реално време; аксутичен-доплеров скоростомер, който позволява записване на скоростта на течението и създаване на профил на скоростта по височината на водната колона. Тези профили на скоростта са много полезни при калибриране на хидродинамичните модели. Индиректно, чрез анализиране на обратното разсейване е възможно да се добие информация за мътността (респективно общото количество на плаващи частици).

  Океанографската станция ще прави прогноза за вятъра и вълнението, като тази прогноза ще има много широк кръг от потенциални потребители в морския сектор. Инсталирането на станцията ще позволи настройване на прогностичния модел за съответната прилежаща акватория и по този начин ще се постигне максимална достоверност и точност на прогнозите за морското вълнение.

  Тази информация и данни ще бъдат достъпни за всички заинтересовани лица чрез интернет платформа PPGIS, качена на сайта на АБЧО (www.dbi0.com/login.php).

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg