• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Пианистът Адриан Йотикер – с концерт на ММФ “Варненско лято”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: live.varna.bg
  Снимка: live.varna.bg

  Швейцарският пианист Адриан Йотикер ще изнесе концерт в неделя – 30-ти юни, от 11 ч., в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, като част от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Пианистът ще изпълни романтична програма от шедьоври на Шуберт и Равел – Клавирни пиеси  D 946 и Дванадесет лендлера D 790 от Шуберт, и „Благородни и сантиментални валсове”, „Гаспар на нощта“ от Морис Равел.

  Адриан Йотикер е лауреат на престижните клавирни международни конкурси в Кьолн, в Дъблин, в конкурса Клара Хаскил, има и първа награда на ARD, Мюнхен. Той е концертирал с едни от водещите световни оркестри, сред които оркестърът на Staatskapelle, Дрезден, оркестърът Тонхале, Цюрих, и симфоничният оркестър на Баварското радио. След успешно турне в Европа със Симфоничния оркестър на Мелбърн той е поканен двукратно в Австралия и свири с големите оркестри на континента.

  Изпълнява всички концерти за пиано от Бела Барток със Симфоничния оркестър на Мюлуз под палката на Даниел Клайнер. В камерната музика си партнира с Хомеро Франчес, Едуард Брунер, Марио Хосен, с квартетите „Ариа“, „Амати“ и „Кармина“, с музиканти от Берлинската филхармония и много други водещи артисти. Адриан Йотикер е професор по пиано в Университета по музика в Мюнхен и в Музикалната академия на Базел, Швейцария, и продължава да бъде концертиращ артист по световните подиуми. Той е отличен с наградата за принос към културата на родния си град за основаването на Фестивала за камерна музика на Санкт Гален.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg