• Варна
  14°
  тъмни облаци
  Влажност: 36%
  Вятър: 12m/s ENE
  Безплатен очен скрининг за деца във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

  Безплатен очен скрининг на деца ще извършва Лайънс клуб – Варна в специализиран скрининг център.  Скринингът  се извършва с апарат Plusoptix SO9, представляващ камера, подобна на играчка, която за секунди и от разстояние открива вероятни очни проблеми при децата. Прегледът с използваната при скрининга апаратура не причинява странични ефекти.  Методът е неинвазивен, не травмира емоционално децата и се възприема като игра. Тестът се извършва от медицинско лице или обучени доброволци.

  Водещи офталмолози съветват: децата, при които апаратът отчита отклонение от нормата, задължително да бъдат прегледани от лекар. Тестът с апарата не заменя класическия преглед. Той има за цел да открие бързо и безболезнено скрити очни заболявания, за да могат те да бъдат лекувани своевременно. Офталмолозите напомнят, че първите години от живота на детето са критични за развитието на зрението му. Вероятността децата с положителен резултат от теста да нямат очни проблeми е 90%.

  Информацията от скрининга е конфиденциална. Единствено  родителите на дете, възползвали се от програмата, ще разполагат с резултатите от индивидуалния тест.

  Безплатният скрининг ще се извършва от 2 юли 2019 г. всеки вторник и четвъртък от 10:00 до 14:00 часа.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg