• Varna
  9°
  разсеяна облачност
  Влажност: 81%
  Вятър: 5m/s ENE
  Подаряват на варненци пазарски торби за многократна употреба
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

  Флашмоб за раздаване на пазарски торби за многократна употреба ще се проведе на Синия пазар във Варна на 3 юли  – Международен ден за свят без пластмасови торбички. Акцията е идея на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) и е част от предприетите в различни градове на страната инициативи под надслов “Свободни от пластмаса”.

  Точно в 14 часа младежи ще тръгнат от района на Юнашкия салон към Синия пазар и ще спират всеки минувач с найлонова торбичка в ръце. „Когато отиваш на пазар, вземи своя торба и на щанда кажи: „Не, мерси, нося си!” (#НеМерсиНосяСи). С това послание доброволците ще подаряват на гражданите и гостите на Варна пазарски торбички за многократна употреба.

  Пластмасовите торби и опаковки от храна и напитки са пагубни за околната среда, а в дългосрочен план – и за здравето на човека. България е на последно място в статистиката на Европа за екологично самосъзнание и информираност. По 246 найлонови торби употребява всеки българин годишно (трето място в Европа). Средно по 12 минути използваме една торбичка преди да я изхвърлим. Повечето найлонови торби се произвеждат от материал, който не може да се рециклира или е икономически неизгодно да се рециклира. Найлоновите торби не се разграждат, а се разпадат до 400 години на миниатюрни частици (микро пластмаса), които замърсяват почвите и водите и влизат в хранителната верига. Еднократната найлонова торба има висока цена. Заслужава ли си? #НеМерсиНосяСи!

  1 коментар

  1. Ирина Демирева

   Хубава идея, но не е в подходящото време! Нали призивите към хората са да не излизат в голямата жега! Кого ще агитират за тази идея?

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *