• Varna
  14°
  разсеяна облачност
  Влажност: 93%
  Вятър: 3m/s ESE
  Оригинали на топ имена в световното изкуство за пръв път във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Британско изкуство постер за преса 11Огромна изненада за познавачите на съвременното изкуство във Варна е изложбата, която се открива днес в Градската художествена галерия „Борис Георгиев”. За пръв път те ще имат възможност да видят в морския град оригинали на художници, които са сред най-популярните имена на поп арта, провокатори, които определят тенденции и чиито работи са сред най-търсените на пазара на изкуство по света.

  Колекцията на бостънската организация „Американска фондация за България” представя четирима автори от различни поколения, които са се наложили преди появата на The Connor Brothers, и са допринесли за утвърждаването на престижа на поп-арта, постмодерната живопис и графиката в Обединеното кралство. Това са живописецът и колажист, постоянно променящият се сър Питър Блейк, теоретикът, шок-концептуалист и натурфилософ Деймиън Хърст, естетът провокатор Марк Куин и основоположникът на „амбиентния жанр” Брайън Ино, носител на титлата Royal Designer for Industry на Кралската академия на Великобритания.

  В колекцията, притежание на „Американска фондация за България”, са селектирани 27 оригинални произведения на съвременното британско изкуство, в които са използвани графични техники, смесени  дигитални и живописни техники.

  За откриването на изложбата от 18 часа днес в Градската галерия на Варна ще пристигне Алексей Христов – програмен директор и мениджър на българския клон на „Американска фондация за България”. Изложбата ще остане в залите на ГХГ – Варна до 4 август.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *